Monday, November 24, 2008

The fear about the future

And always the thought, the fear about the future. The future wasn't the next day or the next week or even the next year, times within his comprehension and therefore without dread. The future he feared could not be thought of in terms of time. It was a blankness, a void like those in dreams, into which, past tomorrow and next week and next year, he was falling.

-V. S. Naipaul: A House for Mr. Biswas

Monday, November 17, 2008

Maksimoidaan voitto

Mitä sanoo isu, kun poikansa Voitto aikoo muuttaa nimensä Maxwell Smartiksi?
Yhteiskunta ei voi perustua Voiton Maximointiin.

No joku talousnero on keksinyt, että tapa säästää sekä tuottajien, että kuluttajien kuluja on estää välistävetoa. Nerokasta. Kaikki voittavat, kun vähittäismyyjiä kielletään myymästä tuotteita voitolla. Välistä ei saa vetää, vaan vähittäismyyjien pitää myydä tuotteitaan samalla hinnalla kuin ostavat tukusta. 

Vika on nyky-yhteiskunnan kilpailuhenkisyydessä. Aina vaaditaan tehokkuutta. Tehokkuusajattelu tulee erityisen selvästi esiin siinä, että mansikanpoimija joka on poiminut kaksi kertaa enemmän kuin juoruileva ja tupakkataukoihin taipuvainen kollegansa, saa puolet enemmän palkkaa kuin toinen. Niin kivaa.

Minusta on myös ihanaa että pikavippien maksu kielletään öisin. Yöllä ei saa pyytää pikalainaa siihen, että voisi mennä taksilla katsomaan onnettomuuteen joutunutta avopuolisoaan. Öisten pikavippimaksujen esto liittyy varmasti juopottelun estämiseen. Ei saa pyytää pikavippejä juopotteluun. On vain outoa, että miksi tämä pitää rajata näin. Eikö voisi kieltää rahojen nosto yöaikaan viikonloppuisin, ettei vain asiakas voi nostaa varoja juopotteluun. Pitäisikö luottokorttien käyttö estää Suomessa öisin, ettei luottorahaa mene vain juopotteluun. Entä ne ihmiset joiden pelätään ottavan pikalainoja öiseen juopotteluun. Eivätkö he ota pikalainoja nimenomaan siksi, että ovat käyttäneet muut rahansa huonosti. Jos pikalainoja ei saa käyttää yökerhoissa juopotteluun, niin miksi muita omia rahojaan saisi yhtään enempää käyttää yökerhoissa juopotteluun. Jos halutaan estää se että kansalainen ottaa pikalainan yökerhossa juopotteluun, niin miksi ei estetä sitä, että kansalainen tuhlaa kuukausipalkkaansa yökerhossa juopotteluun. Oikeastaan minusta pitäisi estää se, että kansalainen saisi ostaa liian kallista viiniä, taikka sitten ylihintaista "taidetta". Kaikista parasta olisi, jos voitaisiin demokraattisesti päättää se mihin yksilö saa rahansa käyttää. Kansanäänestys siitä, että pitääkö snickers patukoita ostaa, entä pitääkö vihreitä oliiveja ostaa (ei pidä, enemmistö ei niistä välitä)

Olen kohdannut vähäisiä ongelmia

Kun käteen laitetaan tippa, niin siihen tippuu huoneenlämpöistä nestettä kädenlämpöiseen käteen. Käden lämpö alenee. Ykkösluokan sairaalassa tippa on kädenlämpöistä, ettei suotta potilaan käsiä palele. 

Oulussa on linjakas nettipalvelu, josta löytää pysäkeille arvioidut saapumisajat. Samoja aikoja näyttää pysäkeillä olevat futuristiset elektroniset näytöt. Ei kuitenkaan varmaan tule bussikuljettajille yllätyksenä, että tiettyihin aikoihin joka päivä (ainakin arkisin) näistä ennalta arvatuista ajoista ollaan kymmenen minuuttia myöhässä ja tiettyihin aikoihin ollaan kolme minuuttia edellä. Oulun pakkasissa ja tuulessa kymmenen minuutin aikataulujen heilunta on paljon, eikä se ole maksimi. Tämä heilunta ei ole niin randomia, ettei sitä voisi ennustaa, että neljän bussi tulee vähän enemmän neljän jälkeen kuin yhdentoista bussi tulee yhdentoista jälkeen. Saa olla realisti.

Lisäksi väitän, että futuristiset elektroniset näytöt toimivat paljon huonommin kuin Helsingin systeemi, joissa pysäkeille on maalattu pysäkin nimi, ja pysäkin seinään liimattu arvioidut saapumisajat. Joskus Oulun elektroniikka toimii ja jopa ehkä melkein usein, mutta ei siihen uskalla luottaa siten, että voisi vieraalle antaa opasteet elektroniikkaan luottaen, kun turhan usein niistä ei tullista tulleelle ole apua. 

Friday, November 14, 2008

purkki onkin suurempi kuin olettaisi

Stockmann myy Cherry Coca-Colaa. Se on pakattu 355ml purkkeihin. Tämä liittyy varmaankin siihen, että tölkit on ilmeisesti jenkkilästä tuotuja. Harvinaista silti, että tölkki on hieman suurempi kuin ostaja olettaa. Luulin ostavani kolmanneslitran tölkin, ja kun tölkkikassissani vertasin sitä niin yllätyin, että cherry-coke tölkki olikin suurempi kuin vertailukohde. Kivaa, mutta turhaa. Ostopäätös oli jo tehty. 12oz. hulluja ne ulkomaiset. 

Time gouging

Tässä on tullut yhteispäivystyksessä vietettyä aikaa. Ja paljon. Yhteispäivystyksessä saa keskimäärin varmasti odottaa yli kolme tuntia, koska ainakaan minä en ole alle kolmen tunnin koskaan päässyt. Toki on eri vaivoja, enkä ole todella vakavia koskaan ollut viemässä. Silti kuuden tunnin odotus hirvittävissä kivuissa (ja jopa kivuitta) on vähän tienaavallekin arvokas kokemus. Tarkoitan siis, että olisivat valmiita maksamaan kohtuullisesti, että odotusaika lyhenisi. 

Miksi odotusajat ei sitten lyhene? Mikä estää? Sairaalan toiminnasta en tiedä tarpeeksi, että tietäisin mistä pitkät odotusajat johtuvat, mutta uskoisin, että erinäisiä kokeita, joiden perusteella osa voitaisiin kotiuttaa voitaisiin tehdä sillä rahamäärällä, jonka odottajat olisivat valmiit maksamaan odotusaikansa lyhentymisestä. Kivussa odottaminen on jokaiselle kallista. Vain se, ettei julkisen terveydenhuollon, joka on huolissaan vain siitä, ettei kukaan kuole heidän vastuullaan (ja joskus joku kuoleekin, silloin tulee kauhea kohu) hirveästi välitä, jos sinulla on hävyttömän kivulias, mutta ei välittömästi tappava ongelma. He eivät välitä siitä. Odottaminen kuuluu asiaan. Ihmiset odottavat siksi, ettei muuta vaihtoehtoa ole. He eivät turhan takia lähden kuudeksi tunniksi istumaan keinonahkapenkeille loisteputkien valoon. Saatikka kahdeksaksi tai kahdeksitoista tunniksi. He odottavat, koska muuta vaihtoehtoa ei ole. Jos he voisivat maksaa niin he maksaisivat niin suuria summia, että se tuntuisi epäoikeudenmukaiselta ja kamalalta. He maksaisivat kuukauden palkkansa. Useamman kuukauden palkkansa, ennenkuin odottaisivat kipuisina penkeillä. Mutta siihen ei ole mahdollisuutta, koska maksaminen on epäoikeudenmukaista. Ja jos jotakuta vaadittaisiin maksamaan kahden kuukauden palkka siitä, että pääsisi kivustaan ja huolestaan heti, niin lehdistö ja kansa älähtäisi. Mutta kukaan ei älähdä siitä, että heitä vaaditaan odottamaan useita tunteja ja että he olisivat valmiita vaihtamaan nämä tuntien kivut kuukausipalkkaansa. Että he mielummin maksaisivat kuin kärsisivät aikaa. Mutta aika ja kärsimys ei ole epäoikeudenmukaista. Raha vain on. 

Julkisessa terveydenhuollossa ei mitata ajan tuotannollisia vaikutuksia (että siellä voi hoitoa odottaa saattajana tai potilaana lääkäri, joka voisi tehdä iltavuoron sinä aikana jona odottaa että hoitoon päästään) eikä ajan ja kivun tuntemuksillisia vaikutuksia. Sitä että kuinka tärkeää ihmisille on olla odottamatta tunteja. Olla tuntematta kipuja tunteja. 

Ja kuinka paljon se estää hoitoon hakeutumista, että tietää joutuvansa odottamaan useita tunteja. Se estää tarpeeksi, että hoitojonoista vastaavat osaavat arvostaa, ettei liikaa tule ihmisiä, kun aika-aroimmat jäävät pois, kun tietävät joutuvansa useiden tuntien jonotukseen.

Saturday, November 08, 2008

reilua kauppaa

Mitkä ovat Reilun Kaupan brändin edistämis- ja mainostamismenot? Miten Reilun Kaupan logistiikka ja yritystehokkuus pelaa verrattuna muihin banaaneihin? Haluan tietoa näistä. Onko reilu kauppa tehokkain banaanin maahantuoja? Siksikö se pystyy maksamaan hurjasti enemmän samanhintaisista banaaneista? Vai eikö se maksa enempää? vai mihin muiden banaanintuottajien rahat katoavat? pliis. tietoa reilusta kaupasta mulle ja heti. 

Friday, November 07, 2008

Ulkopolitiikan ennustettavuudesta

Tarja Filatov pitää hyvänä presidentin valtaa ulkopolitiikassa, koska tämä hänen mukaansa lisää ulkopolitiikan ennustettavuutta, joka on oletettavasti hänen mukaansa hyvä asia. Pidän politiikan ennustettavuutta tärkeänä, mutta nimenomaan sisäpolitiikan ennustettavuus on tärkeää. Se että ulkopolitiikka ei ole ennustettavaa on presidentin ulkopoliittisen vallan perusteluista paras. On hyvä, että muut valtiot eivät arvaa Suomen seuraavaa ulkopoliittista vetoa. Kekkosen mahdollinen hyvyys Neuvostovaikutuksen torjunnassa perustuu siihen, ettei kaikesta pitänyt keskustella julkisesti. Ulkopolitiikan ennustettavuus on pahasta. Tämä on selvää jo sen takia, ettei kukaan uskalla puhua siitä, että Venäjän kehitys tuottaa mahdollisia uhkia. Tarja Halonen ei halua puhua Venäjästä siksi, että avoin keskustelu ulkopolitiikan linjoista voisi vahingoittaa Suomen etua. Kaikkea tietoa ei pidä julkistaa. Presidentin vallan paras perustelu on se, että vaikka on mahdotonta keskustella Venäjän uhasta Venäjän uhan pelon takia, niin silti järkevä presidentti voi varautua Venäjän uhkaan ilman, että tarvitaan Venäjää turhaan provosoivia Venäjän uhkaan varautuvia parlamentaarisia päätöksiä. 

Sisäpolitiikassa on säännöt. Sääntöjen ennustettavuus lisää pelaajien tuottavuutta. Siksi sisäpolitiikan pitää olla ennustettavaa. Ulkopolitiikassa ei ole sääntöjä. Sen ei pidä olla ennustettavaa, koska jos se olisi, niin bluffi ei koskaan toimisi. Bluffi on ulkopolitiikan tärkein väline.

Musta lesbo

Jari Leino vaatii mustaa lesboa Suomen presidentiksi. Nauratti minua, mutta se johtuu vain siitä, että olen huono ihminen. 

Wednesday, November 05, 2008

Oksennettua tietoa:Mitä Anini opettaa leptiinin roolista GLP-1:n erittämisessä

  • GLP-1 (glucagon like peptide-1) on ileumin ja paksusuolen enteroendokriinisten solujen erittämä hormoni.(1)
  • Sitä eritetään ravintoaineiden nauttimisen jälkeen(2)
  • GLP-1 lisää glukoosiriippuvaista insuliinin eritystä spesifin G-proteiini-koplatun reseptorin kautta.
  • Pienentää verensokeria myös estämällä glucagonin eritystä, mahalaukun tyhjentymistä ja lisäämällä haiman beta-solujen kasvua.
  • Ylipainoisille on alentuneet plasman GLP-1 tasot. Painon pudottaminen voi normaalistaa GLP-1 plasmapitoisuuksia
  • Leptiini on ob-geenin tuote. Sitä tuotetaan valkoisessa rasvakudoksessa
  • Leptiini aktivoi hypotalamisia ratoja jotka johtavat ruuanoton vähentämiseen
  • Leptiini fysiologisina konsentraationa stimuloi GLP-1:n erittämistä annoksesta riippuen. 
  • Ylipainoisilla ihmisillä on ylimäärä leptiiniä, ja vähän GLP-1. Kahdeksan viikon high-fat diet aiheutti hiirille leptiini ja insuliiniresistenssin. Näillä hiirillä löytyi alhainen basal GLP-1 taso ja alentunut GLP-1 erityksen vaste oraalisen glukoosiin
  • Leptiiniresistenssi lienee syynä alentuneeseen GLP-1 tasoon ylipainoisille ihmisillä
  • GRP lisää GLP-1:n eritystä. 
  • Rasva ja glukoosi erityisesti lisäävät GLP-1:n eritystä. (proteiini siis vähemmän)
  • Suorat ja epäsuorat vaikutuksetn L-solujen eritysvilkkauteen välittyvät endokriinisen ja neuronaalisten mediaattorien välityksellä. Näistä eräs on GRP.
  • GLP-1:n eritys on kaksivaiheinen. epäsuorat vaikutukset aiheuttavat nopean ensimmäisen piikin, ja suorat vaikutukset vasta tunnista kahteen tuntiin ruokailun jälkeen. 
  • Normaalisti leptiiniä vapauteaan rasvakudoksesta 60-120minuuttia ruokailun jälkeen. Uusien tutkimusten mukaan leptiiniä syntetisoidaan myös gastric chief soluissa ja niistä leptiini vapautuu jo 15 minuuttia ruokailun jälkeen. Täten gastric leptiini voi olla mukana säätelemässä epäsuoraa GLP-1:n eritystä neuronaalisen hormonin kuten GRP:n n kautta. 

Role of Leptin in the Regulation of Glucagon-Like Peptide-1 Secretion. Younes Anini and Patricia I. Brubaker. Diabetes, Vol 52 February 2003

Tuesday, November 04, 2008

Writing an article about gastrointestinal regulation of food intake

It's Article time. In english this time. 

I've set up a workshop with my Best Girl and started the agonizing challenge, that finishing anything by deadline is to me. 

Deadline is midnight next monday. The Subject is intestinal signal in food intake. I chose a subject in english. That might be a mistake, because due ill advised effort to be fair each teacher has to give grade average of 2. Now, the english subjects were the least popular, and there are only at most six other students writing about the same subject and graded by the same teacher. That means that any good articles will have meaningful negative impact on my grade. It might be worthwhile to launch some psychological warfare campaign against the other students. Maybe I could harm the quality of their writing with computer viruses or disrupting their personal lives. Unfortunately I didn't write down the names of other students. 

As the sign-up lists were there to be seen by all, and next to the physiology test results, I could have checked the average score of everyone in different groups and choose the group with worst performing students. Alas it's too late for that. Too late for any attempts to improve grades while avoiding learning.

While there is a danger that the english language will attract more ambitious students, the subject seemed most interesting. It offers plenty of media sexy information about mechanisms of obesity, possible weight-losing drugs, the physiology of munchies effect of cannabis and effects of artificially sweetened softdrinks. 

Like:
Because the details of sweet-taste-receptor activation are understood at the atomic level, one can imagine rational design of non-caloric artificial sweeteners optimized for the combination of palatable taste and potent L cell activation. These might supplement treatment of obesity and diabetes. Indeed, the nonabsorbable sweetener sucralose stimulates GLP1 release by taste receptor-dependent mechanisms.

I don't know anymore about this than you now that you have read that, but what immediately pops into my mind is that could the New Coca-cola light, which is sweetened by sucralose be more efficient in weight control than Coca-cola Zero,  that is apparently sweetened by whatever the old Coca-Cola Light was sweetened with.

I haven't been very productive yet. I've only read the review Gastrointestinal regulation of food intake by Dadid E. Cummings and Joos Overduin. That's were the quote is from. The teacher gave us that article, and forbid us from using it as one of our references. As I need to use minimum 10 articles to refer to there's much reading to be done before I can start writing. And I won't start reading now, because I'll need to play some boardgames with my best girl and the rest. 

First, in the introduction I shall give brief overview about how the food intake is controlled by which area of the brain, by which peptides and other factors. Then I must concentrate on two peptides in particular: GLP1 and PPY. I'll probably just make up a few searches on Pubmed with food intake, GLP1 and PPY and chech the review article box. Read three promisingly named articles and see where should I go from there. 

I'll probably have to abandon media sexy softdrink point of views, and concentrate only giving boring descriptions of how this molecule activates this molecule or something like that.  What I hope I will get out of this, are at least a few facts to bring down hopeful weight-losers. Like debunking the hopeful view that by eating voluminous low-cal diet-foods you could cheat your stomach into thinking that you're full. 

Meals are typically stopped long before gastric capacity is reached, and when food is diluted with noncaloric bulking agents, the volume ingested increases to maintain constant caloric intake. 
That's from the Cummings's article Gastrointestinal regulation of food intake



Hämmentävä Obamaennemaalaus vuodelta 1991

Messiaiden tulosta löytyy enteitä. Tämä on Paavo Takamaan maalaus "Tuska" vuodelta 1991. Löytyy Oulun lääkikseltä. 

Saturday, November 01, 2008

Suosittelen

  • Flight of the Conchords: Ylellä, Youtubessa ja levyllä. Peep Shown ja Mighty Booshin hengessä tehty komediasarja Uusi-Seelantilaisesta duosta. 
  • Google Talk - hyvä chat ja internetpuhelujärjestelmä Googleperheeltä. Ja mikä parasta, sillä voi soittaa suoraan paavolle tunnukseen popojala. 
  • Fring - Sinäkin haluat 3G-puhelimeesi Google Talkin, Skypen, Messengerin ja vaikka mitä, niin käytäpä Fringiä. Ilmainen ohjelma. Eli hop hop. Nyt vain langaton laajakaista ja langat Fringillä kuumiksi
  • Thinknitting - ehdottomasti paras seuraamani neuleblogi
  • V.S. Naipaulin romaani Half a Life. Hyvin varuistetuista kirjastoista. 
  • Young Knives - Alternative rock trio. Yksinkertaista ja tarttuvaa. Decision, Up All Night, Turn Tail ja Here Comes the Rumour Mill sekä Weekdays and Bleak days