Thursday, June 04, 2009

Oulun seurakuntyhtymä syrjii etnisiä ryhmiä kesätyöpaikan täytössä

Yhteisvastuukeräys. Meneehän se hyvään tarkoitukseen, kuten maahanmuuttajien työttömyyden torjuntaan.

"Tuotto haluttiin käyttää konkreettisesti tarjoamalla kesätöitä yhdelle maahanmuuttajalle lasten kesäpäivillä."

Oulun Seurakuntayhtymä palkkaa yhteisvastuukeräysrahoilla 29-vuotiaan turkkilaisen Pinar Burchu Grünerin apuohjaajaksi lasten kesäpäiville Hietasaareen ja Lämsänjärvelle. Tiedotteessa perustellaan:

Työssäkäynti auttaa maahanmuuttajia pääsemään osaksi suomalaista yhteiskuntaa ja torjuu tulevaisuuden työvoimapulaa. Samalla myös lapset saavat mahdollisuuden tutustua maahanmuuttajaan, toisen maan ja kulttuurin edustajaan.

No muutama asia tulee mieleen:
P. B. Grüner on turkkilainen, eli ei mikään maailmankolhima pakolainen tai turvapaikanhakija. Hän on EU:n tulevasta jäsenmaasta. Nainen parhaassa iässä, ja hänellä on Oulun seurakuntien kansainvälisen työn pastori Arpad Kovacsin mukaan "loistava CV". Miksi hän sitten tarvitsee tukityötä, jota rahoitetaan ovelta ovelle hyväntekeväisyyskeräyksellä.

Hän on muslimi, mutta seurakuntajohtaja Jouni Riipinen korostaa rauhoittavasti, ettei Pinar ole tulossa hengelliseen tehtävään, eikä opetustehtävään, vaan apuohjaajaksi lapsia hoitamaan. Työnkuva kuulostaa tarkalleen siltä, mitä tein 14-vuotiaana seurakunnan kerhonohjaajana ja lastenleirien apuohjaajana. Viikon leiristä sai sata markkaa. Se helmi CV:ssäni ei ole juuri tulevaisuuden työvoimapulaa torjunut. Onneksi luterilaisen seurakuntien tapahtumat eivät ole mitenkään kristillisiä, niin Pinarille ei tule uskon konfliktia. Isästä ja pojasta ei luttiseurakuntien tapahtumissa joudu enää kristitytkään kuulemaan.

Parasta on että lapset saavat tutustua ihan aitoon ja oikeaan ulkomaalaiseen. Ei tarvitse tehdä reissua eläintarhaan erikseen. Eikä se ole etnistä syrjintää, jos kesätyönhakija karsiutuu suomalaisuutensa takia, jos työnkuvassa määritellään, että työntekijä palkataan ulkomaalaiseksi kuriositeetiksi lasten pällistellä.5 comments:

IDA said...

Evankelisluterilainen kirkko tuskin uskaltaa puhua lapsille uskonnosta, koska lapset voivat siitä suuttua. Joten siinä mielessä harmiton valinta.

Toisaalta ihmetyttää miksi muslimi hakee tuollaista kirkon hommaa ellei tarkoituksena ole kääntyä, tai jotain.

Paavo said...

Vaikea kuvitella, että evluttikirkosta löytyisi mitään mihinkä kääntyä.

Eikä ne Oulussa ainakaan toivo sen kääntymistä. Kääntyminen voisi aiheuttaa potkut, kun naisen on tarkoitus tarjota lapsille toiseutta ja osallistua kirkon uskontojen välisen yhteyden pyrkimyksiin.

En tiedä onkohan niillä ollut haku, vai onko niillä ollut valmiiksi mielessä joku tyyppi palkattavaksi.

Sinänsä Pinar on kyllä eksoottinen, että vaikka turkkilaisia miehiä on kaikkialla, niin naisia tapaa harvemmin.

Toisen ravintolavähemmistön, eli kiinalaisten, sukupuolijakauma on paljon tasaisempi. Ihan mielenkiintoista olisi kyllä ihan tietää näistä maahanmuuttajista muutakin kuin rikostilastot ja etnotanssit. Miten kukin päätyy Suomeen? Mistä bisnesmallit on peräisin, ja miksi ne tietyt? paikallisilla saman alkuperämaan väestöllä tiiviit kontaktit ja onko yritysten välillä paljon kilpailua vai yhteistoimintaa.
...

Mutta ehkäpä tukityöllistäminen on joskus ihan tarpeellista, mutta en nyt tiedä tässä tapauksessa. Turkkilaisuus nyt tuskin on mikään vamma. hyväntekeväisyysvaroin keksitään jollekulle työpaikka ja sitten iloitaan sitä ihanaa tunnetta, kun ollaan oikein maahanmuuttaja ja vielä muslimi saatu työllistettyä.Tulevaisuuden työvoimapula paikkaantuu.

Anonymous said...

oletko sä sitä mielta että ulkomaalaiset asuvat eläintarhassa tai oletkö sitä mielta että ulkomaalaiset kuulu eläintarhaan.....Parasta on että lapset saavat tutustua ihan aitoon ja oikeaan ulkomaalaiseen. Ei tarvitse tehdä reissua eläintarhaan erikseen...oletpä itse kuuluva eläintarhaan...

Paavo said...

anonymous:
tarkoitukseni oli vain tehdä karkeaa pilkkaa Oulun seurakuntayhtymän tavasta palkata ulkomaalainen sitä tarkoitusta varten, että lapset voisivat kohdata ulkomaalaisen. Maahanmuuttaja palkataan ikäänkuin näyttelyesineeksi seurakunnan tapahtumiin, olemaan maahanmuuttaja.

En ole siinä luulossa, että ulkomaalaiset asuisivat eläintarhassa. Käsitykseni mukaan suurin osa heistä asuu ulkomailla, vaikka nykyään yhä useampi täällä kotimaassakin.

Homer: Besides, if we want to see Japanese people, we could have gone to the zoo.
Marge: [grumbles] Homer.
Homer: What? The guy who washes the elephants is Japanese. His name is Tikashi. He's in my book club!

Kari/iskä/vaari said...

Teräviä havaintoja :-)