Wednesday, August 18, 2010

Norsunluurannikon tie, Suomen tie?

Norsunluurannikko on melko lailla Suomen kokoinen valtio, siis pinta-alaltaan. Ja parikymmentä vuotta sitten se oli myös asukasluvultaan.

1960-luvulla Norsunluurannikolla asui kolme miljoonaa ihmistä. Nykypäivänä asukasluku on n. 20 miljoonaa. Viimeisen kymmenen vuoden aikana asukasluku on kasvanut viidellä miljoonalla. Hurjaa väestön kasvua selittää mm. maahanmuutto. Neljäsosa elää alle 1,25 dollarilla päivässä (se on joku köyhyysraja).

Olisiko tilanne toinen jos suurin osa köyhyyden poistamiseen tarkoitetusta avusta käytettäisi syntyvyyden pienentämiseen köyhissä maissa. Vai eikö mikään keino toimi?
....
Lisähuomioita:

Norsunluurannikko on kahdesti pelannut jaliksen MM-kisoissa. Suomi ei kertaakaan.

1985 Norsunluurannikon hallitus pyysi, että kaikilla kielillä maata alettaisiin kutsumaan Côte d'Ivoire. Suomeen tämä tapa ei ole vielä levinnyt, mutta englanninkieliset ovat tainneet monin osin jättää Ivory Coastin. Nyt hallitusohjelmaan, että Suomi tekee vastaavan pyynnön kansainväliselle yhteisölle.

Wikipediaa vain lueskelin.

1 comment:

Anonymous said...

Äärimmäisen köyhyyden helpottamisen ehtona tulisi väkirikkaissa maissa olla autettavien sitoutuminen lisääntymättömyyteen.

"Saat ruokaa jos otat ehkäisypillerisi."

Suomessa ongelmaa ei samalla tavalla ole, kun väestö on pieni ja kasvaa hitaasti. Mutta kyllähän se ihmetyttää, jos köyhät ja kovin vaivaiset haluavat vielä lisääntyäkin.