Sunday, April 17, 2011

Kahvila-auto

Kahvila-autoilija sai ajatuksen. Miksi vuokraisi kallista liiketilaa, kun voi perustaa liikkeensä autoon ja parkkeerata ydinkestustan herkullisimmille markkinapaikoille. Hän luultavasti onnitteli itseään samalla ihmetellen, miksi kukaan muu ei tajua myydä mitään autostaan. Vähän kuin löytäisi setelin kadulta. Miksi kukaan muu ei ole tajunnut noukkia sitä talteen.

Mutta juuri kun autokahveilija Tio Tikka oli kumartunut noukkimaan seteliä maasta, nykäisi nurkan takana piileksivä rakennusviraston alueidenkäyttöpäällikkö setelin Tikan nokan edestä. Klassinen jekku: näkymätön siima, seteli ja jekutettava.

"kaupunki ei myönnä liikkuville myyntipisteille lupia keskustasta lainkaan. Virastojen mielestä jalkakäytävillä ne haittaisivat jalankulkua ja parkkipaikoilla pysäköintiä." Iltasanomat

Tikkaa ei naurata: "pienyrittäminen vähänkään uudemmalla ja erikoisemmalla idealla ei kannata." Iltalehti

...

Arvostan Tikan yritteliäisyyttä. Hän on keksinyt ajatuksen ja hommannut itselleen auton ja selvittänyt hygieniapuolen luvat. Päinvastoin kuin Tikka kuvittelee, ajatus tuskin on uusi. Se vaikuttaa siltä, koska vielä kukaan ennen Tikkaa ei sitä ole toteuttanut. Se taas johtuu siitä, että muutkin ovat törmänneet juuri samaan kieltoon kuin Tikkakin.

Virkamiehet, joilla on oletettavasti teoreettista sekä käytännöllistä tietoa kaupungin toimivuudesta, ovat päättäneet että Helsingin keskustassa ei parkkipaikoista tehdä kauppaliikkeitä. Ainakin lehtijuttuja kommentoiva väestö on eri mieltä tästä päätöksestä. Heidän mielestään keskustat olisivat parempia paikkoja, jos parkkipaikoilla olisi autoja, joista myytäisiin kahvia, ehkä jopa pullaakin. Vaikea arvioida mikä on paras tapa.

Lehtijuttujen mukaan, kahvila-auto on kielletty Helsingissä. Niin tuskin on, mutta viranomaiset ja yrittäjä eivät ole vielä päässeet yksimielisyyteen asiasta. Jäätelökioskitkin ovat paikkansa löytäneet. Miksi Tikka ei sitten vuokrannut vain jotain valmista koppia? Koska ne ovat kalliita ainakin niillä parhailla paikoilla, joihin olisi kiva parkkeerata kahvila-auto.

Kahvila-autolla ei luulisi olevan erityistä etua Helsingin keskusta-alueella. Siellä on koppeja ja kahviloita ja kaikenlisäksi aika ennustettava ja vakiona pysyvä määrä ihmisiä. Kahvila-auton etu keskustassa perustuisi luultavasti nimenomaan siihen, että ne käyttävät liikennetilaksi tarkoitettua ja hinnoiteltua (johon jalkakäytävät ja parkkipaikat lasken) liiketilana.

Toki liikkuvaa kahvilaa tarvitaan siellä, missä ihmismäärät vaihtelevat kovasti. Pienemmissä kunnissa toreilla on ajoittain markkinoita. Jotkut tulevat pakettiautolla ja kasaavat liikkeen joka aamu. Jotkut vain parkkeeravat autonsa, joka on samalla se liiketila. Ehkä liikkuvat liiketilat voisivat olla käteviä myös ottamaan huomioon erilaisia kuluttuajia eri vuorokauden aikana. Eli, että torille voi aamuksi ja iltapäiväksi ajaa joku silakoita tai perunoita myyvä auto, ja illaksi ja yöksi saman paikan voi ottaa grilliauto. Näin on vaikka Kuopion torilla (ainakin ollut).

Sen voin ymmärtää, ettei kahvila-autoa sallita keskustan kadunvarsilla, mutta en ymmärrä, miksi sitä ei torialueille päästetä. Voihan olla, että siihen on hyvät syyt, tai sitten syyt liittyvät vakiintuneiden yrittäjien suojeluun kilpailulta. En toki väitä, että incumbentit kahvilayrittäjät poliittisen vaikutusvaltansa avulla käärisivät hurjia kartelli/monopolivoittoja. Eiköhän Tikka ole tällä uudella ja mullistavalla ideallaan ole tunkemassa aika kyllästyneille markkinoille.
...

Kaikki kunnia silti tälle yritteliäälle yrittäjälle. Autokin on komea.

1 comment:

Jaakko said...

Ja meikäläistä harmittaa vieläkin ihan sikana, että en ostanut koppia Helsingin keskustasta (Postikatu 1), jonka sitten osti Salakauppa:

http://www.com-pa-ny.com/shop/index.html

Ihan sika halvalla. Laina oli jo neuvoteltu, hinta ja kauppa sovittu. Kuukausittainen vuokra olisi ollut 500 euroa kuussa ja Helsingin kaupungilta lupa tehdä kopissa ihan mitä tahtoo.