Saturday, August 23, 2008

Energian tuhlaus, muovipussit ja Oras Tynkkynen

Kansanedustaja Oras Tynkkynen haluaa muovipussit verolle ja saa ehdotukselleen laajaa tukea. Kansan mielissä asia liittyy jotenkin ilmastonmuutoksen vastustamiseen, mutta selväksi ei tule, että miten. 

Oras perustelee lakiehdotustaan sillä, että pusseja valmistetaan 500-1000 miljardia pussia vuodessa. Ja tuo määrä pusseja aiheuttaa satojen tuhansien merieläinten tukehtumiskuoleman. Lisäksi muovipussit aiheuttavat roskaantumista. Tynkkynen puhuu maailmanlaajuisista ilmiöistä, vaikka tokikin suomalaisen pussilainsäädännön vaikutukset olisivat ainoastaan paikallisia. Pussivero hillitsisi suomalaisten merieläinten kuolemista muovipussiin tukehtumalla ja vähentäisi hirvittävää roskaantumisongelmaa, joka Suomen luontoa vaivaa. 

Ilmastonmuutosta muovipusseista luopuminen ei hillitse. Parhaimmillaan kestävät polyeteeniketjut voivat toimia hetkellisinä hiilinieluina, jos pusseja ei heti polteta. Suomen kaupoista saatavat muovipussit kyllä voi vaaratta polttaakin jos on huolestunut merieläinten hengitysvaikeuksista ja muovipussien roskaantumisvaikutuksista.

Älä pakkaa tonnikalasäilykepurkkejasi muovipussiin, kun olet käymässä autolla kaupassa, muuten merieläimet saattavat tukehtua. Satoja eläimiä jokaista miljardia muovipussia kohden!

kun jätän muovipussin lattialle pyörimään,
siihen se jää kunnes itse noukin sen talteen *

Hiilidioksidista ei huomaa, että mitä käyttötarkoitusta varten poltetuista hiiliketjuista se on peräisin. Silti kaikki hiilidioksidin polttamista vastustavat haluavat puuttua erityisveroin ja maksuin niihin energian käyttöihin joita itse pitävät turhina. Ei riitä, että hiilidioksidin kokonaispäästöjä pitää vähentää. Halutaan myös puuttua siihen mihin tarkoituksiin hiiliketjuja saa polttaa. Luulisin, jopa että monet olisivat aivan tyytyväisiä, vaikkei hiilidioksidipäästöjä vähennettäisi lainkaan vaan ne jopa kasvaisivat, kunhan saatu energia käytettäisiin sellaisiin tarkoituksiin, mitä he pitävät tärkeinä. 

Ympäristöihmisiä ei harmita energian käyttö, vaan energian tuhlaus. Energian ja rahan tuhlaustahan on kaikki mihin ei itse niitä käyttäisi. 

Oras Tynkkynen on tyhmä. 

*Absoluuttisen Nollapisteen laulusta Aurinko Kaikennäkö

No comments: