Wednesday, August 06, 2008

Miten saada Venäjä ilmastotalkoisiin? Kas tässäpä pulma

En muista kuka ovecoming biasin kirjoittaista ilmaisi epäilynsä climate engineeringin mahdollisuuksista ilmastonmuutoksen ehkäisyssä. Hän esitti, että jos ilmaston säätely olisi mahdollista, niin suurimmat ongelmat olisivat poliittisia. 

Siis. Venäjän Federaatiolla ei ole mitään motiivia hillitä fossiilienergian käyttöä, koska sen talous perustuu pitkälti fossiilienergian myyntiin. Samalla tuo suuren osan maapalloa kattava maa myös tulee luultavasti hyötymään siitäkin jos sen myymän fossiilienergian käyttö lämmittää ilmastoa. Tuon pohjoisen valtion viljelyskelpoinen maa tulisi lisääntymään lämpenemisestä. Lisäksi sillä on vahvat asemat käyttää hyväkseen jäätiköiden sulamisen vapauttamista ennen käyttämättömistä öljykentistä ja muista fossiilienergiavarastoista. 

Millä siis houkutella Venäjä ilmastonmuutoksen vastaisiin talkoisiin. Se ei liene helpompaa kuin Kiinan tai Intian mukaan saaminen. Juurihan Intia lupasi, ettei sen per capita päästöt tule ylittämään länsimaiden per capita päästöjä. Eli Intia on luvannut, että ei yli kaksikymmenkertaista hiilidioksidipäästöjään. Siitä vaan muovipusseja kieltämään Suomessa ja katumaastureiden renkaita puhkomaan. 

Ympäristöasioista innostunut Norjakaan ei ole kauhean innostunut lopettamaan öljyn myyntiä, vaikka se tietää, että kaikki sen myymä öljy poltetaan hiilidioksidiksi ilmakehän turmioksi. Siinä vaiheessa, kun norjalaiset vaativat, ettei Suomen suoturvetta saa energiaksi polttaa, niin kannattaa huomata että... no niin.

No comments: