Thursday, September 10, 2009

Kivun odotuksen vaikutuksesta kokemukseen

Nipistellessä tuli mieleen ajatusleikki kivun sietämisestä.

Onko kivuliaampaa mennä hammaslääkäriin odottaen, että toimenpide on kivulias, ja sitten kokea kipu ja päästä hoidettuna ja terveenä pois.
Vai onko parempi, että menet kivusta tietämättä odotushuoneeseen lukemaan lehteä, ja lehteä lukiessa yllättäen koet sen kivun mitä muut menneisyyden hammashoidoissa kohtasivat. Odottamattoman kivun jälkeen selviää, että asiasi on hoidettu, ja voi kassan kautta vain mennä kotiin.
Kumpi kokemus laskisi enemmän asiakkaan elämänlaatua. Minä oletan, että se, jossa kipua on odottanut ja pelännyt. Pitäisikö siis ovelan kivuliaan terveydenhuollon harjoittaa kivuliaat operaatiot yllätyksinä kommandotyyliin, ettei asiakkaan etukäteen tarvitsisi pelätä. Vai lisääntyisikö vain yleinen pelko ennustamattomia kivuliaita operaatioita kohtaan sen verran, että huijaus olisi jopa harmioksi.

1 comment:

Heikki said...

Tämä on nyt hyvin hataralla pohjalla: Muistelen lukeneeni jostain, että jos ei kerro mitään ennen neulan pistämistä, kipu on pienempi. siis jos yllättää.

Voi olla että muistan väärin tai kuvittelen.

En kuitenkaan haluaisi että odotushuoneessa voisi yhtäkkiä tapahtua se toimenpide/kipukokemus. Jotenkin rajatumpi sen pitää olla. Muuten sitä odottaisi kipua koko odotushuoneessa olon ajan, mikä olisi stressaavaa ja siten ahdistavaa.