Saturday, April 03, 2010

Skills, credentials and neither

I tend to think of majors in science, math, and engineering as having obtained skills, majors in education have obtained credentials, and majors in business, social science, and humanities as having obtained neither. That is a gross over-generalization, of course.


I really like Arnold Kling's rants.

6 comments:

Heikki Ojala said...

heh. itse en ajattele noin.

Heikki Ojala said...

ainakaan täysin. mutta ymmärrän kyllä hyvin, mitä tarkoitat.

Paavo said...

No kyllähän suomessa tosiaan humanities credentialseilla voi jotain töitä saada. ehkä.

Mutta en tiedä kuinka paljon opettajan opinnot vaikuttavat käytännön työssä, ja kuinka paljon Hanna-Marin ja Mikon opettajakäytäntöön vaikuttaa se mitä he ovat oppineet yliopistossa.

Voihan se olla paljonkin, mutta onko?

Heikki Ojala said...

Sanoisin, että jotakin oppimista on hankala hahmottaa. Ei mitään tarkkaa tietoa, vähän kuin kasvamista. Se on sitten eri asia, kuinka paljon siihen voi koulutuksella vaikuttaa. Luulen kuitenkin, että täysin hukkaan jonkun kasvatustieteenkään oppiminen tuskin menee. Voi tietysti olla, että maisteri on vähän liikaa. En tiedä siitä. Sama on mun mielestä hoitotieteessäkin. Jos opiskeltais vaan oikeasti järkeviä, uutta tietoa antavia hoitotieteen tutkimuksia, ja lisäksi paljon muita aineita, niin en hoitotiedettäkään erityisemmin vastustaisi. Se näissä koulutuksissa vaan on, että ollaan sitten helposti jumissa siinä kakassa, minkä nimeä kannetaan.
Sitten on tietysti noita hum. aineita, kuten historia ja kielet, joita pystyy lähinnä opettamaan (ja tutkimaan). Silti ne on musta tärkeitä. Opittavina aineina ja myös ihmisten intohimoina, "elämän tarkoituksina" omalta osaltaan. Lisäks ainakin luulen, että yliopistotutkintoon aineesta riippumatta sisältyy aika paljon analysointia; ympäristön ja tiedon tarkkailua ja käsittelyä, mikä jo itsessään on (kai) kehittävää.

Mitä muuten on huippu-urheilu tuossa luokituksessa mielestäsi?

Heikki Ojala said...

unohdin taas pointin tuossa kirjoittaessani, minulle käy niin usein. esim. tuo huippu-urheilu -lisäys. Mutta ajattelin, että onko se hankittu taito vai ei mitään?

Heikki Ojala said...

..ja vielä selvennykseksi..
...koska urheilua ei taida olla yomajorina.