Friday, June 27, 2008

Sekavia muistiinpanoja Ruandasta ja Burundista, hutuista ja tutseista

Iltainen kirjaostosmaniani vaihtui intensiiviseksi nettilukemiseksi. Uni ei ole tulossa, kello on yli yksi. 

Luin hieman Ruandasta ja Burundista. Hotelli elokuvan kansanmurhan muistamme kaikki. Hutut siis tappoivat tutseja 1994, Don Cheadle pelasti monia Nick Nolten avulla. 

Toisin kuin elokuvassa väitettiin, ja toisin kuin neljäsosatutsi ystäväni uskoi tietävänsä, Hutut ja Tutsit ovat etnisesti eri alkuperää. Toki paljon on ollut ristiinnaimista ja osittain merkitys on ollut taloudellinen, mutta feodaaliset karjankasvattajatutsit ovat silti maanviljelybantu-hutuista geneettisesti erilaisia. Tutseilla on vähemmän laktoosi-intoleranssia (25%) ja ei juuri lainkaan sirppisoluanemiaa. Hutuilla on anemiat ja sietävät huonommin maitoa. 

Belgialaiset eivät siis keksineet rotuja. Ne olivat jo olemassa, vaikka belgialaiset toki painottivat hutu/tutsi-määritelmiän rodullisuutta, vaikka se oli alkanut jo muodostua osittain taloudelliseksi merkiksi. 

Kun Belgian valta loppui 1961, niin Ruandassa Hutut nousivat valtaan ja tutsikuningas mwami Kigeli lähti maanpakoon. Belgian aikoina vauraampaa Tutsivähemmistöä oli suosittu. Itsenäistyneessä Ruandassa alettiin vainoamaan Tutseja. Siilinjärven verran Tutseja kuoli ja Tampereellinen lähti maanpakoon. 

Maanpakoon mentiin esim. Burundiin, joka on naapurimaa, ja jonka historia on samankaltainen. Sielläkin on Tutsivähemmistö ja Hutuenemmistö. Belgia on molempien entinen siirtomaaisäntä. Mutta Burundissa Hutut eivät päässeetkään valtaan, vaan valtaan jäi Tutsien mwami ja tutsien etuoikeudet jatkuivat. 

Hutuenemmistö ei Burundissa tyytynyt asiaan, vaan koko ajan oli pientä kapinan poikasta ja Tutsit olivat koko ajan hermoissaan. 1972 Tutsit sitten menettivät hermonsa ja tappoivat 100 000-200 000 hutua ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä. Ruandassa tähän reagoitiin siten, että hutut joukkosurmasivat tutseja 

Ja siinä kun hutut yrittivät kaapata vallan Burundissa, niin tutseillakin oli koko ajan jos jonkinsortin yritelmää ottaa valta takaisin Ruandassa. 1990 nämä pyrkimykset kulminoituivat Ruandan sisällissotaan. Itsenäistymisen jälkeistä hutuvaltaa paenneiden tutsien ja heidän jälkikasvunsa olivat muodostaneet RPF:n ja hyökkäsivät Ruandaan. Osittain heidän paluuintonsa liittyi siihen, että Ugandassa oltiin väsytty tutsipakolaisiin, porukkaa painostettiin palaamaan sinne mistä olivat tulleetkin esim. kieltämällä maanomistus. Uganda tuki RPF:n toimia ilmeisistä syistä.

Sotatoimet olivat sekaisia. RPF eteni ja joukkomurhasi hieman ajoi pakolaisiksi puolitoista miljoonaa hutua. Burundin vuoden 1972 tapahtumat, hutupakolaisten määrät ja kertomat tutsien tekemistä murhista herättivät pelkoa Ruandan hutuväestössä. Kun hallinto vielä lietsoi hysteriamielialaa esim. lavastamalla "tutsien hyökkäyksen" Kigaliin saadakseen kansan tuen sodalle, niin mieliala alkoi olla kypsä kansanmurhalle. 

1992 sotatoimet loppuivat aselepoon ja neuvotteluihin. 1993 muodostettiin jo hallintoa jossa valtaa jaettiin osapuolten välille. Rauhaisalta vaikutti, niinkuin se hotellielokuvan alussa. 

 Hutuhallinnon avustuksella oli kuitenkin muodostettu interahamwe ja impuzamugambi nimisiä asejoukkoja. 100 päivän tutsintappohurme ei ollut mitenkään spontaani reaktio Ruandan hutupresidentin murhaamiseen helikopteri-iskussa 6 huhtikuuta 1994. Suunnitelmia tutsien hävittämisestä oli jo ennen sitä, ja oli myös suunnitelmia siitä, kuinka voitaisin lavastaa sopiva provokaatio, tyyliin Mainilan laukaukset. Siitä ei ole tietoa, että kuka presidentin lopulta ampui alas hutut vai tutsit. 

Yritänpä toiste hieman muotoilla, siistiä ja asiallistaa tätä purkaustani Ruandasta. Asia on kiinnostava. Lukekaa itse:

Rwanda and Burundi - Vuonna 1973 Atlantic Monthlyssa julkaistu kirjoitus vuoden 1972 kansanmurhasta Burundissa ja sen taustoista. 

'Never Again' That Time - Anthony Danielsin (a.k.a. Theodore Dalrymple) ytimekäs artikkeli elokuvasta, kansanmurhasta ja sen taustoista

Origins of Tutsi and Hutu - Wikipedian artikkeli näistä Ruandan että Burundinkin kasteista (as in kasti, niinko Intiassa, jotain rodun ja luokan väliltä)

No comments: