Ehkä on itsestään selvää, että miehet pitävät lyhyemmistä naisista, ja naiset pidemmistä miehistä. On todennäköistä, että asiaa on tutkittu. En ole harrastanut tieteellistä tutkimusta. Mistä saan selville, että onko asiaa tutkittu ja millaisia tuloksia on tullut?
Jos haluaisin itse tutkia asiaa, niin mitä asioita pitäisi vakioida ja miten. Kolme naista ja kolme miestä. Kaikki kolme kuvaa, eli ylä-, ala-, ja keskikuva, otettaisiin yhtä aikaa, että ilme olisi vakio (Ei ehkä välttämätöntä). Ilme olisi mahdollisimman ilmeetön.
Vastaajan pitäisi arvioida yksi kuva asteikolla 1-5. (Ajattelin, että se on parempi kuin 1-10, koska kouluarvosana-asteikko hämää ihmisiä).
On ehkä jotenkin turhanaikaista miettiä, mitä kaikki ongelmia ja ratkaistavia asioita tulee mieleen. Mutta ehkäpä voisi tehdä jotain tällaisia harjoituksia, jotta oppisi tilastotiedettä ja sitä miten tutkimusta tehdään.
Asteikko on yhdestä viiteen on aika karkea. Voidaan ajatella, että monille kasvoille löytyy selkeä numeronsa, eikä se muutu kuvanottokulmasta kovin herkästi. Jos vaikka yläkulmasta otettu kuva naisen kasvoista lisää naisen arvioitua viehättävyyttä 1% niin moneltako ihmiseltä pitää kysyä, että sellaisen eron huomaisi luotettavasti 1-5 asteikolla.
Sotkevia asioita on vaikka kuinka paljon, niinkuin kuvittelen aina tutkimuksissa olevan. Miten niitä karsitaan, ja miten monien sotkevien asioiden jälkeen saadaan edes jotenkin yksiselitteisesti tulkittavia tuloksia. Ehkä monimutkaisista asioista ei sellaisia ole tarkoituskaan saada.
Erilaisiin kasvoihin kuvakulmalla on varmasti eri vaikutus. Pystynenäiset ja kaksoisleukaiset hyötyvät yläkulmasta otetuista kuvista.
Asteikkojen psykologiasta on varmasti kirjoitettu paljon. Miten vastaukset erilaisiin kysymyksiin jakautuvat eri asteikoilla. Milloin mennään normaalijakaumaan, milloin suositaan äärimmäisyyksiä? Mutta minne niistä asioista on kirjoitettu? Tietääkö joku vai pitääkö ottaa selvää. Jos saan selvää, niin koitan kirjoittaa siitä tänne jatkoa.
Tämä on nyt vähän tämmöistä, että kun rupeaa vaan miettimään, että miksi taivas on sininen, ja joku siihen osaa vastata, ja on vastannut oikein ja yksiselitteisesti, mutta ei tiedä mistä etsiä. Ja omat arvelut on arvottomia, paitsi siinä, että niistä voi minun ajattelua ja sen puutteita havaita. Tämä on tilaisuus oppia.
1 comment:
Obaman hallinto on huolissaan Googlen lähes monopolistisesta valta-asemasta. Itse en olisi. Internet löytää keinot ja kilpailut. Internet siirtyy Facebookiin, niinkuin vaikka blogini, jota on kommentoitu ainoastaan facebookiin.
Laitan nyt kommenttiketjun tännekin, jos jotakuta kiinnostaa ja täältää löytyy helpommin kuin facebookin kätköistä.
Jaakko OjalaYksi asia ainakin mikä tulee ottaa huomioon, miettiä, on otanta. Suomalaiset naiset ajattelevat ehkä erilailla kuin ulkomaiset, samoin nuoret naiset ja vanhat, ehkä jopa rikkaat ja köyhät. Tilastollinen tutkimus on taiteen ala, niinkuin kai kaikki tutkimus, se mitä vakioidaan edellyttää tutkijalta hienostunutta harkintaa. Aikaisemmat tutkimukset antanevat tässä suhteessa hyvää viitettä. Minä lähtisin kirjoittelemalla googleen ja google scholariin jotain semmoista kuin miesten naisihanne tai naisten miesihanne. Nämä ihanteet ovat myös mahdollisesti muuttuvia, joka tosiasia olisi otettava huomioon, kun tarkastelee aikaisemmin tehtyjä tutkimuksia.
Eilen 6:43 · Poista
Jaakko OjalaGradun tekeminen sai minut vähän epäuskoiseksi hienoja tilastollisia menetelmiä kohtaan, tätä vaikutelmaa on vahvistanut econtalkkien kuunteleminen. Ehkä olisi helpompaa kysyä mikä yksinkertaisesti mikä näistä kolmesta kuvasta on mieluisin, asteikon käyttö on tässä ehkä turhaa. Jos olisin tosissaan kiinnostunut, niin menisin ehkä jonnekin julkiseen paikkaan, kysyisin iän ja kotipaikkakunnan ja korkeimman koulutuksen ja näyttäisin kuvat gallup-tyyliin.
Eilen 7:47 · Poista
Jaakko OjalaEn tiedä onko kolmen koehenkilön käyttö järkevää, tutkimuksen kohteet saattavat arvata koeasetelman ja se ei välttämättä ole toivottavaa.
Eilen 7:53 · Poista
Heli VartiainenMinä ainakin tykkään ylipäänsä että kuvat on otettu yläkulmasta ellei sit suoraan edestä päin, koska alakulmassa sekä miehille että naisille tuppaa tulemaan kaksoisleuka :D
Eilen 8:11 · Poista
Paavo OjalaJaakko: kolme koehenkilöä, jotta saisi jotain kuvaa siitä, että paljonko kulman vaikutus vaihtelee eri henkilöillä.
Kukaan vastaaja ei näkisi kuin yhdestä kulmasta otettuja kuvia, ettei he arvaisi koeasetelmaa. He vain arvioisivat kuvia.
Tarkoittaisi varmaan siis sitä, että pitäisi olla paljon suuremmat vastaajamäärät, että saa satunnaisen vaihtelun taustalta selville, että kuinka paljon eri kuvakulmista satunnaiset henkilöt keskimäärin tykkää.
Ja siksi asteikko, koska kenellekään ei annettaisi mahdollisuutta verrata kahta samasta henkilöstä eri kuvakulmasta otettua kuvaa. Se paljastaisi sen mitä siinä haettaisiin. Ei hyvä.
Heli: voi olla että tämä on ihan yleinen meno. treffipalstojen kuvat on yleensä yläkulmasta kaksoisleukaa peittämään. Silti olisi mielenkiintoista kiusata se mahdollinen preferenssi, että miehet tykkää katsoa naisia alaspäin ja naiset miehiä alaspäin. miten sitä sitten hakisi. jos kaksoisleukaisuuden voisi jotenkin vakioida.
Eilen 13:50 · Poista
Jaakko OjalaMinä näyttäisin kolme kuvaa samasta henkilöstä.
Eilen 16:20 · Poista
Petri JokirantaVarsin vähäisen tieteellisen urani perusteella (rajoittuu syventävien opintojen tekemiseen) vastaan seuraavaa:
Näkisin, että tuossa tutkimusasetelmassa olisi myös syytä eliminoida pois tutkimuksesta ne yksilöt, joiden kohdalla kuvauskulman vaihtelulla olisi suurin merkitys saatuihin pisteisiin (näin eliminoitaisiin kauneusvirheen peittyminen kuvakulmalla). Uskoisin, että tilastollisesti merkityksellistä eroa olisi kohtuullisen kokoisella aineistolla vaikea saada. Oma hypoteesini olisi kuitenkin se, että sekä miesten, että naisten aineistossa sama kuvakulma valikoituisi mieluisimmaksi. Miehet ja naiset ryhmänä on kuitenkin aika samanlaisia, yksilöiden väliset erot on usein suurempia kuin sukupuolien väliset.
Eilen 21:54 · Poista
Jaakko OjalaMinä lähtisin edelleenkin äärimmäisen yksinkertaisella koeasetelmalla, kolme kuvaa samasta henkilöstä, ainakin aluksi, siinä tehdessä sitten saattaisi havaita ja muuttaa, mutta muuten tulee helposti niin monta muuttujaa, että on vaikeaa sanoa, että mikä oikeastaan vaikuttaa mihinkä.
6 tuntia sitten · Poista
Post a Comment