Friday, August 28, 2009

Johtajuuskoulutusta

Eilen illalla kuuntelin kaksi yritysjohtajan esitystä johtamisesta. Toinen oli konsulttitoimiston johtaja, ja hän puhui mm. ratkaisukeskeisestä ja ongelmakeskeisestä ratkaisutavasta. Ilmeisesti ongelmakeskeinen tapa ratkaista ongelma on sellainen, että ensin varsin ansiokkaasti kyllä pyritään tunnistamaan ongelma, joka estää optimituotantoa. Mutta jostain syystä ongelmakeskeiset ratkaisijat eivät sitten pyri ratkaisemaan ongelmaa, vaan jäävät junnaamaan ja syyttelemään. Näin ei kannata toimia, meille kerrottiin. Parempi tapa on ratkaisukeskeinen tapa, jolloin etsitään ratkaisua.

Tai ehkä ymmärsin väärin.

Alaisten kanssa kannattaa toimia myös monessa suhteessa niinkuin parisuhteessa toimitaan. Kun asioita pyytää, kannattaa säilyttää konkretia, eikä vain yleisesti olla tyytymätön selvittämättä alaiselle, mitä tämän pitäisi tehdä. Toisaalta hyvä neuvo alaisen kysyessä neuvoa, on vastauksen sijaan antaa kysymys, vaikka
"Mitä itse ajattelisit?"

Nämä eivät ole yksinkertaisia asioita. Ainakaan minä en päässyt vielä aivan jyvälle, että mikä se menestyneen johtamisen salaisuus on.

3 comments:

Tapsara said...

http://www.nuortenakatemia.fi/service.cntum?serviceType=serviceDocumentSection&documentId=26931&forceDownload=true

Paavo said...

kiitoksia linkistä. pitääpä tutustua ja kirjoittaa ehkä siitä

anna-kaisa said...

tää on kyllä ihan jännittävä ja mukava tää sun blogi. en ookaan taas pitkään aikaan käyny lukemassa! ois huippu jos ois paljon aikaa paneutua oikein näihin. tykkään kyllä sun kirjotteluista. oot viisas. tai vaikutat viisaalta :) ainakin oon hurjan ylpee mun brotheristani! <3

vaan on meillä kyllä aika erilaiset blogit. sinä pohdit muiden asioita, minä kerron omiani. se kai on meidän yksi suurin erilaisuus - sinä et ikinä puhu itsestäsi, minä aina.. opettelepa myös sitä näiden sun älyttömän jännittävien ajatusten lisäksi!