Wednesday, October 01, 2008

Syrjinnästä

Johanna Korhoselle on annettu potkut Lapin Kansan päätoimittajan paikalta, koska hänen puolisonsa on nainen. Alma Media väittää, että syynä ei ole puolison sukupuoli vaan puolison poliittinen aktiivisuus. 

Kansa on tyrmistynyt. Työpaikkaan pitäisi valita pätevin, eikä sukupuolisella suuntautuneisuudella saa olla merkitystä. Korhonen on pätevin päätoimittajaksi; lesbous ei saa olla este. Syrjintää!

Työoikeuden professorin mielestä tämä on laiton irtisanominen. Sukupuolinen suuntautuminen ei vaikuta viranhoitoon Seppo Koskisen mukaan.

Mikä vaikuttaa sitten ja mihin? Päätoimittaja on näkyvä hahmo, lehden keulakuva. Sukupuolinen suuntautuminen voi vaikuttaa siihen, miten asiakkaat mieltävät lehden. Jos Playboyn päätoimittaja on flaming homosexual, niin se vaikuttaa lehden imagoon. Jos Hustler lehden päätoimittaja Anu Saagim vaihtaa sukupuolta, niin se vaikuttaa lehden imagoon. Anu Saagimia ei valittu Viron Hustlerin päätoimittajaksi hänen toimittajakokemuksensa ja pätevyytensä takia, vaan se oli imagotemppu. Päätoimittaja on siis imagotekijä. Lisäksi päätoimittaja vaikuttaa siihen mitä lehdessä julkaistaan. Se ei ole merkityksetöntä ja toimeen kuuluu jatkuvien arvovalintojen tekeminen. Siksi Nykypäivän päätoimittajana on kokoomuslainen ja Herätkää!-lehden päätoimittajana Jehovan todistaja. Lapin Kansan arvolataus ei ole yhtä selkeä, mutta silti sillä on sellainen. Ihmisten käsitykset neutraaliudesta eivät ole yhteneväisiä.

Mutta en ole pelkästään sitä mieltä, että päätoimittajan valinnassa saa syrjiä. Työnantajan pitää saada syrjiä. Työnantajan pitää saada valita työntekijät haluamillaan kriteereillä. Ne saavat ovat moralistista hölynpölyä sinun mielestäsi.

Mitä jos päätoimittaja olisi viisikymppinen mies, joka elää avosuhteessa 16-vuotiaan naisen kanssa? Saisitko paheksuntasi takia jättää huomiotta hänen ammatilliset ansionsa valintaa tehdessä? Entä jos olisit valitsemassa lukion opettajaa? Jos etsisit psykoterapeuttia, niin syrjisitkö palveluntarjoajaa, joka on julkinen kuolleisiin eläimiin sekaantuja? Entä jos olisit työnantaja, joka tarjoaa psykoterapiapalveluita ja etsisit työntekijöitä, saisitko syrjiä hakijaa hänen seksuaalisen suuntautumisensa tähden, vain sen takia, että tiedät asiakkaiden vierastavan sitä? Entä jos syrjisit hakijaa ainoastaan sen tähden että itse vierastat hänen seksuaalista suuntautumistaan? tai entä jos arvelisit firmasi omistajien vierastavan sitä? 

Blogeissa ja keskustelupalstoilla on puhetta Alma Median boikotoinnista, koska Alma Median toimitusjohtaja Kai Telanne ei hyväksy homoseksuaalisuutta. Sehän on ihan ookoo. Samoin on ihan ookoo, jos Kai Telanne boikotoi Johanna Korhosen työpanoksen ostamista, koska Johanna Korhonen hyväksyy homoseksuaalisuuden. 

No comments: