Monday, November 17, 2008

Maksimoidaan voitto

Mitä sanoo isu, kun poikansa Voitto aikoo muuttaa nimensä Maxwell Smartiksi?
Yhteiskunta ei voi perustua Voiton Maximointiin.

No joku talousnero on keksinyt, että tapa säästää sekä tuottajien, että kuluttajien kuluja on estää välistävetoa. Nerokasta. Kaikki voittavat, kun vähittäismyyjiä kielletään myymästä tuotteita voitolla. Välistä ei saa vetää, vaan vähittäismyyjien pitää myydä tuotteitaan samalla hinnalla kuin ostavat tukusta. 

Vika on nyky-yhteiskunnan kilpailuhenkisyydessä. Aina vaaditaan tehokkuutta. Tehokkuusajattelu tulee erityisen selvästi esiin siinä, että mansikanpoimija joka on poiminut kaksi kertaa enemmän kuin juoruileva ja tupakkataukoihin taipuvainen kollegansa, saa puolet enemmän palkkaa kuin toinen. Niin kivaa.

Minusta on myös ihanaa että pikavippien maksu kielletään öisin. Yöllä ei saa pyytää pikalainaa siihen, että voisi mennä taksilla katsomaan onnettomuuteen joutunutta avopuolisoaan. Öisten pikavippimaksujen esto liittyy varmasti juopottelun estämiseen. Ei saa pyytää pikavippejä juopotteluun. On vain outoa, että miksi tämä pitää rajata näin. Eikö voisi kieltää rahojen nosto yöaikaan viikonloppuisin, ettei vain asiakas voi nostaa varoja juopotteluun. Pitäisikö luottokorttien käyttö estää Suomessa öisin, ettei luottorahaa mene vain juopotteluun. Entä ne ihmiset joiden pelätään ottavan pikalainoja öiseen juopotteluun. Eivätkö he ota pikalainoja nimenomaan siksi, että ovat käyttäneet muut rahansa huonosti. Jos pikalainoja ei saa käyttää yökerhoissa juopotteluun, niin miksi muita omia rahojaan saisi yhtään enempää käyttää yökerhoissa juopotteluun. Jos halutaan estää se että kansalainen ottaa pikalainan yökerhossa juopotteluun, niin miksi ei estetä sitä, että kansalainen tuhlaa kuukausipalkkaansa yökerhossa juopotteluun. Oikeastaan minusta pitäisi estää se, että kansalainen saisi ostaa liian kallista viiniä, taikka sitten ylihintaista "taidetta". Kaikista parasta olisi, jos voitaisiin demokraattisesti päättää se mihin yksilö saa rahansa käyttää. Kansanäänestys siitä, että pitääkö snickers patukoita ostaa, entä pitääkö vihreitä oliiveja ostaa (ei pidä, enemmistö ei niistä välitä)

No comments: