- GLP-1 (glucagon like peptide-1) on ileumin ja paksusuolen enteroendokriinisten solujen erittämä hormoni.(1)
- Sitä eritetään ravintoaineiden nauttimisen jälkeen(2)
- GLP-1 lisää glukoosiriippuvaista insuliinin eritystä spesifin G-proteiini-koplatun reseptorin kautta.
- Pienentää verensokeria myös estämällä glucagonin eritystä, mahalaukun tyhjentymistä ja lisäämällä haiman beta-solujen kasvua.
- Ylipainoisille on alentuneet plasman GLP-1 tasot. Painon pudottaminen voi normaalistaa GLP-1 plasmapitoisuuksia
- Leptiini on ob-geenin tuote. Sitä tuotetaan valkoisessa rasvakudoksessa
- Leptiini aktivoi hypotalamisia ratoja jotka johtavat ruuanoton vähentämiseen
- Leptiini fysiologisina konsentraationa stimuloi GLP-1:n erittämistä annoksesta riippuen.
- Ylipainoisilla ihmisillä on ylimäärä leptiiniä, ja vähän GLP-1. Kahdeksan viikon high-fat diet aiheutti hiirille leptiini ja insuliiniresistenssin. Näillä hiirillä löytyi alhainen basal GLP-1 taso ja alentunut GLP-1 erityksen vaste oraalisen glukoosiin
- Leptiiniresistenssi lienee syynä alentuneeseen GLP-1 tasoon ylipainoisille ihmisillä
- GRP lisää GLP-1:n eritystä.
- Rasva ja glukoosi erityisesti lisäävät GLP-1:n eritystä. (proteiini siis vähemmän)
- Suorat ja epäsuorat vaikutuksetn L-solujen eritysvilkkauteen välittyvät endokriinisen ja neuronaalisten mediaattorien välityksellä. Näistä eräs on GRP.
- GLP-1:n eritys on kaksivaiheinen. epäsuorat vaikutukset aiheuttavat nopean ensimmäisen piikin, ja suorat vaikutukset vasta tunnista kahteen tuntiin ruokailun jälkeen.
- Normaalisti leptiiniä vapauteaan rasvakudoksesta 60-120minuuttia ruokailun jälkeen. Uusien tutkimusten mukaan leptiiniä syntetisoidaan myös gastric chief soluissa ja niistä leptiini vapautuu jo 15 minuuttia ruokailun jälkeen. Täten gastric leptiini voi olla mukana säätelemässä epäsuoraa GLP-1:n eritystä neuronaalisen hormonin kuten GRP:n n kautta.
Role of Leptin in the Regulation of Glucagon-Like Peptide-1 Secretion. Younes Anini and Patricia I. Brubaker. Diabetes, Vol 52 February 2003
No comments:
Post a Comment