Wednesday, February 18, 2009

Tulevaisuusvaliokunta pistää parastaan

Katsoin tulevaisuusvaliokunnan upean historiallisen kansalaiskeskustelun suomalaisen koulun tulevaisuudesta. Loistavaa tavaraa. Tulevaisuusvaliokunta ei tunnu olevan kauheasti nimensä arvoinen. Tällä kertaa puhuttiin koulutuksen ongelmista ja mitä niille pitäisi tehdä: (lisää luovuutta, lisää ruotsia ja muita kieliä, mutta erityisesti ruotsia, lisää resurssia ja Marko Asellin mukaan painia, eli auktoriteettikoulutus opettajankoulutuksen, jonkun mukaan ilman monikulttuurisuutta ei voida keskustella sivistyskoulusta.  Tärkeää on myös huolehtia kaikenlaisten oppilaiden tarpeista) 

Keskustelu oli siis sitä, mitä se olisi ollut koulutusvaliokunnassa, mutta nämä jampat eivät päässeet siihen parempaan valiokuntaan (mikä sen nimi ikinä onkaan) ja pitävät haamukeskustelun tulevaisuuden, mutta äärimmäisen tämä vaalikauden aikaisen lähitulevaisuuden suomalaisesta koulusta. Ja ilman että pitäisi mitään vakavaa keskustella tai selvitää, kunhan voi kertoilla internetlähetyksessä anekdootin mummostaan. 

Tulevaisuus on hyvissä käsissä. Tulevaisuusvaliokunnassa istuu puolueiden ja koko kansan terävimman visionaristit: Mikko Ala-talo, Marko Asell, Markku Uusipaavalniemi, Juha Mieto, Päivi Lipponen ja Marjo Matikainen-Kallström.

Veikkaisin, että tulevaisuusvaliokunnalla on enemmän arvokisamitaleja, kuin koko muulla eduskunnalla yhteensä.

Toki Siellä on fiksujakin kansanedustajia. Ainakin Kasvi ja Jaskari, joilla voi olla mielenkiintoisiakin ajatuksia tulevaisuudesta ja miten siihen pitäisi varautua. Muut eivät tajua, kuinka erilainen tulevaisuus tulee olemaan, vaan yrittävät suunnitella tulevaisuuden varalle joka olisi aivan samanlainen kuin lähimenneisyys. 

Mutta ei tule käsitys, että ainakaan tulevaisuusvaliokunta tulisi näkemään niitä merkittäviä teknisiä muutoksia, jotka tulevat mullistamaan maailmaamme aivan pian merkittävillä tavoilla. Sen sijaan siellä keskustellaan siitä, miten kuri pidetään yllä koulussa. Kiihtyvä kehitys on mennyt tulevaisuusvaliokunnan ohi aikoja sitten. 

En oikein edes oivalla, mikä Tul. valiokunnan tarkoitus on tarkoitus olla? 

No comments: