Thursday, December 27, 2007

Paketointipalvelut

Kauppoihin Marraskuussa pikkuhiljaa ilmestyneissä ja joulupäivän aikana yllättäen hävinneissä lahjojenpaketointipisteissä oli usein mahdollisuus antaa vapaaehtoinen lahjoitus. Muuten palvelu oli ilmainen. Tai siis oikeammin se oli jo tavaroiden hinnoissa, koska palvelua tarjottiin nimenomaan jonkun kauppaliikkeen nimissä. Silti harva kehtasi olla antamatta vapaaehtoista lahjoitusta. Lahjoitukset ovat vielä kohtuullisen suuria, koska ihminen joka on jouluruuhkassa tuhlannut satoja euroja ei enää ymmärrä rahan arvoa ja lahjoittaa yhdistykselle viisi euroa minuutin työstä. Tokihan sitä sopii lahjoittaa jouluna, mutta varmasti monella olisi parempiakin lahjoituskohteita kuin paketointipalvelua pitävä luistinseura joka saa lisäksi kiinteän palkan kauppaliikkeeltä.

Vapaa-ehtoinen lahjoitus toimii useasti paljon paremmin kuin kiinteä hinta. Siinä vedotaan ihmisen syyllisyyteen, ja jokaiseltahan löytyy syyllisyyttä ja häpeää sen verran, etteivät kehtaa antaa "liian vähän" ja varmuuden vuoksi annetaan liian paljon, koska se on kiitettävää. Tämä siis neuvona polttariporukoille: myykää palvelunne (pusut, halit, suklaanapit) siihen hintaan mitä kukin sopii maksaa. Kaikki ottavat ilmaisen, eivätkä kehtaa olla lahjoittamatta, mutta eivät osta kiinteähintaist namua.

Sen lisäksi, että jouluostoksista pyörälle menneet ihmisparat ovat menettäneet käsityksensä rahan arvosta, eivät he myöskään osaa oikein arvioida jonotusajan hintaa. Kun he ovat kaupoissa jonottaneet mukisematta puolisen tuntia kassalle, niin ei viiden ihmisen jono paketointipisteellä tunnu enää miltään. Näin he viettävät 10 minuuttia jonottaen asiaa, jonka olisivat voineet itse tehdä minuutissa, ja maksavat siitä ilosta niin vähän kuin kehtaavat, eli aika paljon. Kaksi euroa taitaa olla normaalihinta, ja jos ei ole kolikoita niin vitonen menee laatikkoon, kun ei kehtaa olla maksamatta, eikä lahjoituksesta voi pyytää vaihtorahoja.

Jos paketointipalvelu ei ole jonoton ja ilmainen, niin se on yleensä huono valinta. Paketointi on lisäksi varsin tyydyttävää touhua. Tulee kauniita paketteja ja saa kihartaa lahjanarua.

Yleisesti ottaen lahjoja ei kannata itse tehdä, koska ammattilaiset osaa paremmin. Paketoinnin osaa itsekin niin hyvin, ettei kannata aikaresurssejaan hukata jonottamiseen.

3 comments:

Kekke said...

Minun kokemukseni paketointipalvelusta on pelkkää plussaa. Sitä paitsi vaadin lähdettä tuolle väitteellesi marketin maksamasta palkasta.
Itse olen sen verran Äijjä että kun tartun lahjapaperiin ja teippiin, tulosta kyllä syntyy mutta se nyt vain ei ole niin nättiä ja siistiä mitä urheiluseuralle rahaa keräävät mummelit tekevät. Olen muutenkin palveluammattilaisia mielelläni käyttävä ihminen. Jos kadulla kerjäävä mustalainen Karpaateilta kiillottaisi vaikka kenkäni sen ulisemisen ja säälinkerjäämisen sijasta, saattaisin kolikon antaakin - muuten ei tule kysymykseenkään. Pohjoismaat muutenkin ovat ihmeen itsepalvelukulttuurin kyllästämää seutukuntaa. Kaikki melkein pitää tehdä itse, hyvä ettei kahvilassa tarvitse tiskata käyttämiään aterimia. Ihmisen funktio ei ole tulla palvelluksi, hänen sen sijaan tulisi kyllä itse palvella; verokarhua, kirkkoa, valtiota ja ihmisiä maapallon toisella puolella, usein vastikkeetta. Minunkaltaiseni puolikapitalisti tosiaan osaa arvostaa kun Tallinnassa alkoholiliikkeen pakkaajatyttö laittelee ostokseni hihnalta kassiin ja hymyilee nätisti päälle. Tätä lisää minulle, kiitos.

Paavo said...

Ei minulla lähdettä ole. Arvelen vain, että esim. suomalaisen kirjakaupan edustalla olevat suomalaisen papereita ja tarroja käyttävät paketoijat saavat korvausta yritykseltäkin. voin toki olla väärässä.

Pohjoismaat ovat itsepalvelukulttuurin kyllästämiä kovan verotuksen takia. Itse tekemisessä on veroetu ja se on niin suuri, että ammattilaisen pitää olla huomattavan tehokas ollakseen itsetehtyä halvempi.

siksi lääkärit kaakeloivat omat kylpyhuoneensa ja juristit maalaavat oman aitansa. kansantalouden kannalta kovin tehotonta.

itse kannatan kaiken mahdollisen ulkoistamista, mutta pakkauspalvelu ei ole erityisen hyvä paikka ulkoistaa, koska pakkaajat eivät ole erityisen paljon tehokkaampia pakkaajia kuin itse kukin. ja jo yhden ihmisen jono vie senkin edun, jota he joulunedustan paketoineena ovat tehokkuuteensa kehittäneet.

Minullekin kyllä kelpasi venäjänmaalla pakkaajapoikain palvelukset, mutta suomen palkkoja (plus muita palkkakustannuksia, veroja vakuutuksia mitä niitä nyt on) en ole valmis ostoksieni hinnassa maksamaan.

siivouksen kyllä mielelläni ulkoistan kunhan pääsen työelämään, samoin mielelläni myös vaatteidenpesun. toivon kyllä, ettei minun tarvitse maksaa kymmentä euroa valtiolle jokaista siivoojalle maksamaani kymppiä kohden.

Kekke said...

"Pohjoismaat ovat itsepalvelukulttuurin kyllästämiä kovan verotuksen takia. Itse tekemisessä on veroetu ja se on niin suuri, että ammattilaisen pitää olla huomattavan tehokas ollakseen itsetehtyä halvempi."

Jep. Nämä ovat luultua useammin kulttuurisidonnaisia juttuja. Meillä ei ihannoida niin paljoa "from rags to riches" - nousua kuin rapakon tuolla puolen, sitä päinvastoin kadehditaan. Jos olet self-mademan, sinussa on jotain tuiki epäilyttävää ja saat olla aikamoinen Aku Ankasta tykkäävä ja sotaveteraanikeräyksiä koko ajan järjestävä keskisen vesa että olet edes jotenkin arvostettu. Täällä se pitää tehdä TE-keskuksen ja Brysselin tuella, veroista ja työn määrästä voivottaen, itsensä alentaen ja naapurin reppuri-Erkin ylentäen. Siitä pitää huolen holhoava turvaverkkosysteemi jonka kulttuuri on luonut.
Siksi meillä ei ole huoltiksilla apupoikia, kaupassa joutuu kantamaan ostoksensa itse autoon eikä tarjoilija tule pöydän viereen santsikuppia kaatamaan. Turvaverkko. Minun piti lähteä Irlantiin asti että edes yhdellä elämäni ravintolakäynneistä sain selälleni huikatun "have a nice dayn"
Turvaverkko.
Tämä ihan siis vain objektiivisena huomiointina, en vihaa omaa kansaani ja maatani. Ja toki Amerikoissakaan ei mene hyvin, sielläkin on tosin pitkälti kyse poliitikoiden prioirisoinnista. Jos esim. DEA ja sosiaalisektori olisivat saaneet huumesotaan kaiken, mitä Irakiin on kaadettu, niin.....