Sunday, December 16, 2007

Reportaasi Kajaanista

Kukaan ei ole Kajaanista kotoisin. Ne, jotka sieltä ovat, sanovat olevansa Kajjaanista, muut muualta.

Lehdestä luin, että Kajaanissa on rasismi taas nostanut rumaa päätään, ja siksi päätin itsekin piipahtaa asiaa paikanpäällä tarkastamassa, kun matkan varrelle sattui. Arvelin, kun siellä pitserioissa on rotukahakoita yhtenään, niin josko asemakahvilassakin yksi syttyisi. Mutta tältä osin matkani oli tulokseton, vaikka vajaan puoli tuntia Kajaanissa vietinkin. En epäile, etteikö olisi oikopäätä syttynyt, muttei asemalla näkynyt yhtään ulkomaanelävää, johon kainuun rasistinen kansa olisi rotuvihaansa päässyt nyrkein kohdistamaan.

Ja miksikö ei näkynyt? Se on Kajaanin xenofobisen kaupunginvaltuuston syytä. Kajaani näet majoittaa kaupunkiinsa sijoitetut pakolaiset Vuolijoen Otamäkeen 40km päähän keskustasta. Sinne heidät pakataan kuin juutalaiset keskitysleiriin, pois kainuulaisten rasistisia silmiä ärsyttämästä. Ei siellä voi ihminen elää, ei siellä pakolainen voi oppia yhteiskunnan tavoille. Itse olen vain yhden Vuolijokisen elämäni aikana tuntenut. Oli sille lapsuus jättänyt semmoiset arvet, ettei siitä yhteiskuntakelpoista varmaan koskaan tule, vaikka jo ylä-asteen jälkeen oli päässyt ihmisten ilmoille. Ei susien keskellä varttuneet pysty nyky-yhteiskunnan normeihin koskaan mukautumaan, on siis aivan hullu ajatus, että hengenhädästä pakoon päässeet pakolaisihmisraukat voisivat Vuolijoella kieltä opiskella ja opetella Suomen menoa ja meininkiä. Kyllä siihen keskusta-asunto tarvitaan. Enkä oikein usko, että Kajaanikaan kelpaa. Täytyy olla ainakin Kuopion kokoinen kaupunki, eikä Kuopiossakaan missä tahansa Neulamäessä tai Petosella voi asua. Niirala tai keskusta on kotoutumisen ehdoton vähimmäisvaatimus. Vai haluaisitko itse asua Kajaanissa? Älä siis vaadi muilta, mihin itse et ole valmis!

Valitettavasti on vaan niin kurjasti, että Kajaanin kaupunginhallituksen korkeat herrat ja rouvat arvostavat ainoastaan rahan mahtia ja tahtovat keskustan asuntoihin majoittaa mielummin maksavia vuokralaisia, kun niitäkin on tarjolla. Niinpä jo valmiiksi paljon kestämään joutuneet pakolaiset joutuvat vielä Suomessa henkisen ja maantieteellisen kidutuksen kohteiksi, kun heidät laitetaan asumaan Suomen ankeaan korpeen keskelle susia ja kainuulaisia, jossa he todennäköisemmin oppivat kotoutumaan susilaumoihin, kuin suomalaiseen yhteiskuntaan. Ei liene sattumaa, että susikantaa halutaan lisätä samalla, kun pakolaiset on sinne ensin lähetetty syöteiksi.

Helsingin Sanomat
kertoo, että Kainuun Sanomien mukaan on kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kemppainen mennyt töräyttämään: "Kun (keskustan) asunnoilla on muutakin menekkiä, ei niitä pidä täyttää maahanmuuttajilla"

Yhdynpä lopuksi vielä kroatialaiseen maahanmuuttajan nykyiseen maahanmuuttajasihteerin kysymykseen: "Jos johtajien asenteet ovat tätä luokkaa, mitä voi odottaa muilta?"


No comments: