Friday, March 05, 2010

Ennakkoluuloja romukoppaan

Suomen punaisen ristin kampanja kehottaa meitä hylkäämän ennakkoluulomme. Suurin osa haasteeseen vastaavista ihmisistä toimittaa sen eleenä, joka ei merkitse mitään. He hylkäävät ennakkoluulon, jota heillä ei ole. Omat ennakkoluulot ovat rakkaita.

Mutta minäpä hylkään nyt oman rakkaan ennakkoluuloni, jonka kanssa olen elänyt aina lukiosta asti, uskoen sen olevan tosi. Hylkään siis ennakkoluuloni, ettei c-vitamiini auta flunssaista. Vaikuttaa siltä, että se todellakin vaikuttaa ja nimenomaan vaikuttaa flunssan aikana. Eli siitä vaan finrexiniä juomaan sun muuta. Flunssaa c-vitamiinitabletit ei kauheasti estä, koska suurin osa saa tarpeeksi, mutta monille miehille ja pojille c-vitamiini voisi olla avuksi:

The average vitamin C intake has been rather low in the UK and plasma vitamin C concentrations are in general lower in males than in females. In four studies with British females vitamin C supplementation had no marked effect on common cold incidence (pooled RR 0·95; 95% CI 0·86, 1·04). However, in four studies with British male schoolchildren and students a statistically highly significant reduction in common cold incidence was found in groups supplemented with vitamin C (pooled RR 0·70; 95% CI 0·60, 0·81). Thus, these studies with British males indicate that vitamin C intake has physiological effects on susceptibility to common cold infections, although the effect seems quantitatively meaningful only in limited groups of people and is not very large.


Pyydän anteeksi, koska olen monesti väärällä tiedolla viisastellut ja johtanut monia harhaan. Onneksi ihmiset eivät ota juttujani kovin vakavasti. He pysyvät ennakkoluuloissaan. Olen pahoillani. Omia käsityksiään pitäisi useammin tarkistaa yksinkertaisilla googlauksilla.

3 comments:

Heikki Ojala said...

hurjan aktiivista blogipäivitystä.

Tämän takia en ota voimakkaita mielipiteitä. Tyhmätkin luulot voivat olla totta. Ja tietysti "järkevätkin" vääriä.

Paavo said...

Älä ota väärää opetusta tilanteesta. voimakkaita mielipiteitä pitää olla, mutta niiden pitää olla perusteltuja.

Ja jos on aina oikeassa tai väärässä, niin ainakin tulee tarkistettua mielipiteet. totuus löytyy jos ei vain tyydy toteamaan, että voipahan olla tai voipahan olla olemattakin.

Heikki Ojala said...
This comment has been removed by the author.