Tuesday, March 09, 2010

Opiskelijaruokapaneeli on esimerkki demokraattisen päätöksenteon sopimattomuudesta

Sain facebookin kautta kutsun osallistua opiskelijaruokapaneeliin, jossa keskustelemassa on YTHS, Uniresta ja opiskelijoiden edustajat.

Ilmeisesti tarkoitus on keskustella opiskelijaravintoloiden tarjonnasta. Sen käsityksen saan tapahtuman facebook sivujen keskustelusta ja Unirestan osallistumisesta.

Joku vaatii, että pitää saada kaksi lasia maitoa ja viisi palaa leipää. Ilmeisesti on myös tarkoitus keskustella, että onko ruoka tarpeeksi hyvää.

Itse en pääse sinne, koska on oikeaa tekemistä. Jos ruuasta päätöksenteko tehdään todella paneelien ja asiantuntijoiden pohjalta, niin ollaan pielessä. Ei kahta lasia maitoa saa sillä, että menee paneeliin sitä vaatimaan, vaan sillä, että valitsee ravintolan sen mukaan, missä tarjotaan sitä mitä haluaa.

Toki sitä estää, että byrokratian on hyväksyttävä ravintolat, jotka saavat valtion ruokatukea, ja vuokratukea yliopistolta. Ravintolan ei pidä enää vastata asiakkaiden tarpeisiin, vaan täyttää byrokratian vaatimukset. Kaikki opiskelijaravintolat kuuluvatkin isoihin ruokaketjuihin. Unirestaan, Sodexhoon ja Amicaan. Taas yksi esimerkki, miten säätely auttaa isoja yrityksiä.

Esitän taas toiveeni, että jos ruokatukea aiotaan maksaa, niin maksettaisiin suoraan opiskelijoille. Jos korkeakouluopiskelijat eivät osaa valita mitä syövät, niin kuka osaa. Pitäisikö kaikkien ruokailua säädellä tukemalla hyväksyttyjä ravintoloita, joiden täytyy sopeutua asiantuntijoiden määrittämiin normeihin.

No comments: