Tuesday, March 16, 2010

Iltakirjoitus mediamaksusta ja veroista

Uskon, että kohta puoliin Ylen rahoitus siirtyy budjettiin. Itse toivoisin mediamaksua, mutta sellaista, joka menisi per äänioikeutettu, ei talouksien mukaan. Mediamaksu olisi toisi sen selkeästi esille miten paljon kollektiivisesti haluttu palvelu maksaa. Siitä parista sadasta eurosta nousisi äläkkä, mutta se äläkkä olisi ansaittu. Ei pitäisi aina vaan voida pistää budjettirahoitukseen ja siirtää sinne, että rikkaat kyllä maksaa.

Köyhille voisi antaa apua. Osa vapaaehtoisesti, ja sitten voitaisiin miettiä, että kuinka köyhiä pitää mediamaksun maksussa tukea. Kun summa on tiedossa niin rankaisuverolappuja rikkaille, että maksa meille nyt 5000€, että köyhät eivät kurjistu.

Tämä kaikki pitäisi tehdä avoimesti ja selkeästi edes tämän kerran, niin tulisi se selkeä kuva siitä, mitä se vaatii, että kaikki ihanat palvelut saadaan maksettua.

Kaikista paras olisi, jos kaikki maksut menisi lähtökohtaisesti tasan. Tulisi koulumaksua ja terveydenhuoltomaksua. Jokainen saisi selkeän kuvan siitä, paljonko hyvinvointiyhteiskunta maksaa ja pystyykö omilla tuloillaan edes omaa osaansa maksamaan. Tulonsiirrot eivät olisi piilotettuja. Mieluiten jopa niin, että tulonsiirtoa tarvitsevat kävisivät allekirjoittamassa niitä verolaskuja, joita rikkaille lähetettäisiin.

Ymmärrän, että moni tarvitsee apua, ja minäkin elän ihan vain muiden siivellä, mutta jos todella tarvitsee toisilta apua, niin sitä pitäisi rehellisesti omalla nimellä pyytää (tai vaatia, kun kieltäytyäkään ei saa) kun menee toisen kukkarolle. Voitot jakautuu vähän sattumalla ja epäoikeudenmukaisesti samoin kuin syntymän lahjat, mutta se ei muuta sitä, että joku ei saa päättää mihin keräämänsä käyttää. Kaikki oikeudet ovat toisille velvollisuuksia, ja jos ottaa oikeudekseen sitä ja tätä ihmisarvoisen elämän edellytystä, niin pitää myös muistaa, että jonkun velvollisuudeksi lankeaa maksamista. Pitää olla kiitollinen niille, jotka ovat menestyneet, jotka jakavat omastaan.

No comments: