Friday, December 03, 2010

Perception is a choice

Taidan alkaa taas laittamaan artikkelilinkkejä tänne blogiin ylös. Siis sellaisia, joita tahtoisin lukea mutta en ehkä ole vielä ehtinyt.

Parhaillaan luen Daniel Kahnemanin Nobel-luentoa, josta viisaus:

perception is a choice of which we are not aware, and we perceive what has been chosen.


http://pojatitkee.blogspot.com/2010/12/perception-is-choice.html

Wednesday, December 01, 2010

Anyone looking for confirmation will find enough of it to deceive himself -and no doubt his peers.

-Nassim Taleb, Black Swan prologue

Saturday, November 27, 2010

Pitäisi rohkeasti sanoa vaikkei ihan tarkalleen tiedä mitä sillä tarkoittaa

Minulla on kauhea taipumus sanoa asioita, joista en oikeasti yhtään mitään tiedä. Sitten kun yritän huolellisesti perustella ja miettiä mitä todella tarkoitan, ei tule tekstiä. Ja sekin mitä tulee on täynnä sellaista kuin "mielestäni" "ikäänkuin" "varmasti" "tuskin" . Eikä sellaisesta ole kenellekään iloa.

Tuli vaan mieleen, kun unikuvamaisesti sellainen lause päässäni pyörii, että Nassim Taleb is a crank. Olen varma, että sille löytyisi kosolti allekirjoittajia. Mutta minä en tiedä tarpeeksi hyvin mitä sillä tarkoitan, että osaisin sitä suomeksi kääntää. Olen yhden kirjan Talebilta lukenut, selaillut jotain haastatteluja, kuunnellut econtalkit. Ja kaikesta siitä on tullut kuva, että voi sanoa, että Nassim Taleb is a crank. Se sanoo outrageous asioita, joista osa on tulenpalavan tosia ja tärkeitä.

Ylipäätänsä kirjoittamisesta tulee mieleen, että pitäisi välttää turhaa lieventämistä. Ja tuossa edellisessä lauseessa "turhaa" oli esimerkki sellaisesta lieventämisestä.
...

Toimikunta lisäisi toimikuntien määrää

Haitallisinta maabränditoimikunnassa ja sen tuottamassa raportissa ja raportin synnyttämässä uutisoinnissa ja hehkutuksessa on, että ne synnyttävät (ainakin marginaalissa) lisää vastaavanlaisia turhia toimikuntia ja raportteja.

Tehtävä kunnille: älä perusta toimikuntia laatimaan raportteja ja selvityksiä.

Monday, November 22, 2010

Peräpohjolassa sanonta "painu helsinkiin" on tarkoittanut samaa kuin "painu hiiteen"
wikipedia

Wikipedialähteenä on nykysuomen sanakirja. Tällaista tietosanakirjahuumoria, kuin trivial pursuitissa.

Sunday, November 21, 2010

Puuteri on katsojan silmässä

Vielä silloin kun kävin otattamassa ylioppilaskuviani, poisti valokuvaaja ihoni kiiltoa puuterilla. Nykyään käsitellään kuvaa, ei kuvattavaa. Tekniikan kehittyessä, ehkä jo nykyään saman pystyy aika hyvin tekemään myös videokuvalle. Silloin kauneus todella olisi katsojan silmässä, kunhan vain pistäisi augmented reality-lasit päähän.

Friday, November 12, 2010

taivas tulevaisuus euforia

Taivaassa/tulevaisuudessa ei tule olla seksiä, koska siitä tulisi vain kinaa ja kateutta. Taivas/Tulevaisuus on euforia. Siihen voi astua ja tietää, että kaikilla on hyvä olla, sulla on hyvä olla, eikä tarvitse huolehtia siitä, että kaikki rakkaat muistaa ja on halattu/huolehdittu. Jos tulevaisuustaivaseuforiassa katsot kuvia menneisyydestä, niin ei ole kaihoa vaan ainoastaan naurua ja onnea, niin hassua oli eilinen. Nyt vain onni. Kukaan ei halua katsoa toisten hymyileviä kasvoja, ei että eivät toisten onni olisi heille tärkeää, mutta kaikki ovat vaan vakuuttuneita toisten onnesta, ettei tarvitse itseään vaivata visuaalisia merkkejä toisten onnesta etsien.

Laalalaaa....

Thursday, November 11, 2010

Internetmobjustice

Eric's Archived Thoughts: Memetic Epidemiology

I hope to think more about this and write. But I'm lazy, so probably not.

United States criminal justice system not as punitive as believed?

Francis Fukuyama writes in his 1999 book The Great Disruption:

The popular perception that the United States has the most punitive criminal justice system is also incorrect: while the per capita incarceration rate of the United States is high, it also has the most violent crime. The propensity to incarcerate for a given crime and the length of time served for homicide are not dramatically higher for the United States and in some cases are actually lower.


I shared that popular perception. I still believe that US is more punitive, and harsh punishments for drug offences contribute to the high incarceration rate. Most (all?) of my "knowledge" about US criminal justice system is from Hollywood movies.

He continues:

What the United States has that Europe does not have is large underclass, that is, a stratum of concentrated and chronic poverty, distinct from the working class, characterized by violent crime, drug use, unemployment, poor education, and broken families. The beginnings of of and underclass are not visible in the center but on the outskirts of many European cities, particularly in areas with high concentrations of Third world immigrants.

Friday, November 05, 2010

Offense in a globalized world

Offense in a globalized world

Razib on kirjoittanut hyvän jutun kirjoituksen loukkaantumisista. Toisia kulttuureja loukkaamatta ei voi elää. Turha tietysti tahallaankaan on loukata.

Friday, October 29, 2010

Päivi Räsänen on sanonut
"Sopeutumisen kannalta olisi järkevää valita sellaisia ryhmiä, jotka kulttuurisesti ja uskonnollisesti sopeutuvat tänne, eli asetetaan etusijalle esimerkiksi vainotut kristityt"

Utilitaristit ovat samaa mieltä, että järkevintä on auttaa sellaisia joita on helpoin ja halvin auttaa. Silloin voidaan auttaa eniten ihmisiä. Rotupuhtautta varjeleva tahtoisi varmasti niitä paljon puhuttuja mummoja. Eivät lisäänny ja maksavat paljon. Realiteetit tulisi jo pienillä mamumummomäärillä vastaan. Ei ole varaa. Kaikkia tulijoita ei voida ottaa.

Monday, October 04, 2010

Hipit on perseestä. Vaikka se on kyllä tautologia.

Saturday, August 21, 2010

But I went to school yesterday

Day after day I left my father's house and went to work. I felt like a child again. There was a story which my father and mother used to tell people about me when I was a child. They had said to me one day, ' Today we are going to take you to school.' At the end of the day they asked me, 'Did you like school?' I said, 'I loved it.' The next morning they got me up early. When I asked why they were doing that they said, 'You have to go to school.' And I said, crying, ' But I went to school yesterday.' That was the way i felt about going to work in the Land Tax department, and the thought of going to work in a place like that every day every year until I died frightened me.

-from Half a Life by V. S. Naipaul

Thursday, August 19, 2010

Western romance bouncing back

he said,'Africans live at peace with nature. Europeans want to conquer or dominate nature.'

That was familiar to me. I had heard similar words from young Muslim fundamentalists in Malaysia: ecological, Western romance bouncing back like a corroborating radio signal from remote, inactive worlds.


-V.S. Naipaul recollects something an Ivory Coast poet named Ebony said to him
from Finding the Centre, Two narratives

Wednesday, August 18, 2010

Norsunluurannikon tie, Suomen tie?

Norsunluurannikko on melko lailla Suomen kokoinen valtio, siis pinta-alaltaan. Ja parikymmentä vuotta sitten se oli myös asukasluvultaan.

1960-luvulla Norsunluurannikolla asui kolme miljoonaa ihmistä. Nykypäivänä asukasluku on n. 20 miljoonaa. Viimeisen kymmenen vuoden aikana asukasluku on kasvanut viidellä miljoonalla. Hurjaa väestön kasvua selittää mm. maahanmuutto. Neljäsosa elää alle 1,25 dollarilla päivässä (se on joku köyhyysraja).

Olisiko tilanne toinen jos suurin osa köyhyyden poistamiseen tarkoitetusta avusta käytettäisi syntyvyyden pienentämiseen köyhissä maissa. Vai eikö mikään keino toimi?
....
Lisähuomioita:

Norsunluurannikko on kahdesti pelannut jaliksen MM-kisoissa. Suomi ei kertaakaan.

1985 Norsunluurannikon hallitus pyysi, että kaikilla kielillä maata alettaisiin kutsumaan Côte d'Ivoire. Suomeen tämä tapa ei ole vielä levinnyt, mutta englanninkieliset ovat tainneet monin osin jättää Ivory Coastin. Nyt hallitusohjelmaan, että Suomi tekee vastaavan pyynnön kansainväliselle yhteisölle.

Wikipediaa vain lueskelin.

Monday, August 02, 2010

Are spies evil

I've been reading Spycraft by Wallace and Melton. Soviets spying for CIA seem heroic as much as Americans spying for KGB seem horrible. I wonder how similar or dissimilar the personalities were. I bet America had a lot of useful idiots. Like Steinbeck who supported the Soviets in Winter War, because he believed that soviets were rescuing the common man for Terijoki puppet government.

I don't know how evil Steinbeck was. I've enjoyed his novels and I believe he would have been on the side of the common man like my grandfather, but being the fool he was he put his political weight against the common man like my grandfather.

Monday, July 05, 2010

Schoolmaster who lost his temper

Taidan kiinnittää huomiota ihan vääriin asioihin lukemissani kirjoissa, mutta tämä anekdootti Richard Dawkinsin kirjassa The Blind Watchmaker huvitti minua:

One of my schoolmasters was a cultured, courteous and usually gentle man, but he had occasional explosions of temper, as he himself was aware. When extremely provoked in class he would say nothing at first, but his face showed that something unusual was going on inside. Then, beginning in a quiet and reasonable tone he would say: ‘Oh dear. I can't hold it. I'm going to lose my temper. Get down below your desks. I'm warning you. It's coming.’ All the time his voice was rising, and at the crescendo he would seize everything within reach, books, wooden-backed blackboard erasers, paperweights, inkpots, and hurl them in quick succession, with the utmost force and ferocity but with wild aim, in the general direction of the boy who had provoked him. His temper then gradually subsided, and next day he would offer the most gracious apology to the same boy. He was aware that he had gone out of control, he had witnessed himself becoming the victim of a positive-feedback loop.


Tahtoisin nähdä tuon kuvattuna elokuvallisin keinoin. Minusta olisi taas aika tehdä joku 50-luvulle tai vastaavaan sijoittuva kouluelokuva semmoinen animal house tai Porky's tai joku vähän vakavampikin.

Wednesday, June 02, 2010

Arguing in a relationship


Consider an argument between two closely bound people, say, husband and wife. Both parties believe that one is an altruist—of long standing, relatively pure in motive, and much abused—while the other is characterized by a pattern of selfishness spread over hundreds of incidents. They only disagree over who is altruistic and who selfish. It is noteworthy that the argument may appear to burst forth spontaneously, with little or no preview, yet as it rolls along, two whole landscapes of information processing appear to lie already organized, waiting only for the lightning of anger to show themselves.


That is by Robert Trivers in his book Social Evolution. I haven't read it, I found the quote from Steven Pinker's How The Mind Works

Friday, May 28, 2010

Turjalaisen valtakunta: Keskustan kannatuksen uskonnollisuudesta ja vahvuudesta

Turjalaisen valtakunta: Keskustan kannatuksen uskonnollisuudesta ja vahvuudesta

lumijoesta puhumisen jälkeen heti viittaat että olisi joku lestadiolaiskeskustalainen kunta jonka kylänraitilla perussuomalaisen ei olisi turvallista kulkea. Vaikea kuvitella mitään keskustalaista kylänraittia.
tai varsinkaan sellaista jossa mielipidepoliisit vaikuttaisi. marketin parkkipaikat kun on lähinnä mitään keskustalaista kylänraittia.

Saturday, May 22, 2010

Rotu- ja sukupuolierot älykkyydessä

Olen yhä vakuuttunut, että on rotuja, ja rotujen välillä on eroja mm. keskimääräisessä älykkyydessä. Samoin olen vakuuttunut, että miesten ja naisten kognitiivisissa kyvyissä on eroja.

Tämä muistutus tuli mieleen kun satuin lukemaan nämä kaksi lukemisen arvoista artikkelia:

Charles Murrayn The Inequality Taboo ja Liberal Biorealismin The Likelihood of Genetic Group Differences in IQ: The Black White Gap in IQ Edellisen linkin löysin jälkimmäisestä. Ja jälkimmäisen löysin täältä

http://pojatitkee.blogspot.com/2010/05/rotu-ja-sukupuolierot-alykkyydessa.html

Thursday, May 20, 2010

Pese itse mattosi

Fonectan paikallisen puhelinluettelon keltaisilla sivuilla on yksi mattopesula. Sen nimi on Pese-Itte Oy.

Ei sitten.

Onhan täällä muitakin yrityksiä, joille asiakkaat on häiriöksi, niinkuin kokemukseni mukaan se yksi hiussalonki postiaukiolla, tai varsinkin se hallituskadun divari. Tämä mattopesula on reilumpi ja kertoo suoraan jo nimessä, että painu sinne mistä tulitkin.

Ilmeisesti kyseessä on ihan oikea mattopesula, jolla on vaan nimeämisvaiheessa iskenyt huono huumori. Jos tuonne soittaa, niin saa syyttää vain itseään.

Saturday, May 15, 2010

Muscle Power ja Space Sickness



Kun lukee, niin oppii kaikenlaista. Kuten, että Mr. Canada 1948 oli suomensukuinen Alan/Allan Paivio, joka myöhemmin arvostettuna psykologina kehitteli Dual-Coding theorya.

Kuva on hulvaton. Ehkäpä vain näin jälkeenpäin kuvittelee, mutta kasvoissa on jotain hyvin suomalaista.

Toinen Pinkerin How the mind worksista tänään oppimani tiedonjyvä on, että kun astronautti on päättänyt, että miten päin avaruusaluksessa on muka ylös ja alas, ja sitten näkee kaverin ylösalaisin puuhastelemassa, niin aivot luulee, että on myrkytetty ja astronauttia alkaa oksettaa. Space Sicknessin yksikkö on garn.

Raskaana olevat naiset on herkkiä oksentamaan kaikki oletetut myrkyt pois kehosta, ettei sikiö vaurioidu. Siksi ovat taipuvaisia matkapahoinvoinnillekin. On näet niin, että jos autossa lukee, niin on muka niinkuin olisi paikallaan, mutta kun tasapainoelin väittää, että muka liikuttaisiin, niin tulkinta on, että tässä ollaan muuten myrkytettyjä eli paras hetimmiten oksentaa, ettei enempää myrkkyä pääse imeytymään.

Sunday, May 02, 2010

Waitrixies

Afasiat on traagisia kärsijöilleen.

Mutta kuvaukset on hauskoja. Pinkerin kirjassa Words and Rules lainataan Jargon Afasiasta kärsivän puhetta:

One patient struggling to name a box of matches, said, "Waitresses, Waitrixies. A backland and another bank. For bandicks er bandicks I think they are, I believe they are zandicks, I'm sorry but they are called flitters landocks"


...
Aivot kyllä suoltaa mitä kummallisinta ainesta, ja kun joku on vähän off, niin asia on sen verran tuttua, että naurattaa. Mutta voin kyllä kuvitella, että potilasta ei naurata yhtään, kun ei kykene.

Friday, April 30, 2010

artikkeleja jotka haluan lukea

Genes environment and personality

Actin, cofilin and cognition

Speech perception without traditional speech cues

Hearing lips and seeing voices

computational and evolutionary aspects of language

Evolution of time preference by natural selection

evolution of universal grammar

Erikseen yhdyssanat olisi helpompi ymmärtää

Yhdyssanojen kirjoittamisesta suomalaiset jaksaa aina suomalaisia pilkata. Minulla on joku käsitys yhdyssanojen oikeinkirjoittamisesta. Tai se taitaa lyhennettynä olla, että kaikki vaan pitää kirjoittaa yhteen, tulee sanasta sitten miten vaikealukuinen tahansa.

Mutta englannin yhteenkirjoitustavoista minulla ei ole mitään käsitystä. Miksi cocksucker on yhdyssana, ja ink carridge cartridge sanaliitto.

Esitänkin testiä, jossa testataan suomalaista yhteenkirjoituskäytäntöä. Jos sanat kirjoitettaisiin erikseen, ne olisi nopeampi ymmärtää. Ja vaikka ne kirjoitettaisiin erikseen, niin väärinymmärryksiä ei juuri syntyisi.

Voiko sitten joku suomen kielen kieli poliisi kertoa, että miksi oikeinkirjoitussääntöjä ei voisi muokata sellaisiksi, että olisi helppo lukea. Sisältyykö yhteenkirjoitukseen sellaisia merkityksiä, jotka on pakko ilmaista yhdyssanalla. Ja jos on, niin eikö silloin voisi hyväksyä tavuviivan käytön erottamaan liian pitkät yhdyssanat luettaviksi yksiköiksi?

Nyt jään miettimään miten toteuttaisin testin yhdyssanojen lukemisen ymmärtämisestä. Vai yhdyssanojenlukemisenymmärtämisestä?

Lisäys: Siinä kuin suomalaiset suomalaisia yhdyssanoista, niin kaikki englanninkielen väärinkirjoituksesta. Korjasin siis cartridgen. Kiitos palautteesta. Se on sitä parasta, kun oppii.

Monday, April 26, 2010

Bratticon Biolingvistiikka on turhauttava teos

Pauli Bratticon Biolingvistiikka on huono kirja. Siitä tuskin oppii juuri mitään, mitä ei jo valmiiksi osaa.

Asioita ei perustella, termejä määritellä. Esimerkit herättävät kysymyksiä, joihin ei anneta vastauksia. Lisäksi on aivan hämmentäviä väitteitä, kuten vaikka

Vastaava mekanismi [kantaverbistä tehdään refleksiivinen muoto] tuottaa lausepareja, joissa komplementtilauseessa on PRO tai sitä ei ole:

(155) a. Molekyylin vapaat elektronit pakottavat ( sen kiinnittymään toiseen molekyyliin )
b.Molekyylin vapaat elektronit pakottautuvat ( PRO kiinnittymään toiseen molekyyliin)

PRO-elementin jakauma suomen kielessä ei siis riipu merkityksestä, vaan kieliopillisista mekanismeista


Minulta homman ydin menee ohi, ja uskon että menee kaikilta muiltakin, jotka eivät muista lähteistä tiedä mikä on homman ydin. Ensinnä esimerkin lauseiden merkitykset ovat eri, vaikka saan käsityksen, että niiden muka pitäisi olla samat, kun PRO elementillä ei ole merkitystä.

Koko kirja on täynnä vastaavaa. Väsyttää tämmönen. Ei selitetä, miksi joku konsepti on tärkeä, ja heitellään ilman juttuja että usein, tai melkein aina tai että sovitaan joku juttu. Mielummin luen englanniksi, kun näitä Suomen pellejä, jotka juosten kusee jonkun teoksen, kun kerta tarvitaan joku suomenkielinen perusteos.

Sunday, April 25, 2010

Newton's third law is difficult, even for Steven Pinker

Steven Pinker writes in Stuff of thought p.224

In Newtonian physics an action and its reaction are opposite and equal, so a pair of touching objects that are at rest, or are moving at a constant velocity, must exert equal forces on each other (if one force were stronger, the two would accelerate in that direction).


This is wrong. Even when they are accelerating, the forces are equal. Please study Newton's laws of motion!

Saturday, April 24, 2010

Be fruitful and multiply

Humor is funny. But it would be even funnier, if there were pictures. Many comics have very redundant pictures, like Matt Groenings comics, but they still need the pictures.

Anyway, this piece of funniness came into my mind: God doing stand-up like Woody Allen:

"Some guy hit my fender ate my apples and I said unto him...I said, "Be fruitful and multiply", but not in those words.

This would be a lot funnier, if there were a picture of God doing stand-up, or a picture of Adam eating apple, and Angry god shouting expletives.

Lazyness and lack of skill prevent me from doing it myself. Maybe later.

(I found that bit of Woody Allen's funniness reading Steven Pinker's Stuff of Thought)

Tuesday, April 20, 2010

Mikäviinit, pekoniautot ja pois hälyttäminen

3,5 vuotias kummityttö sanoo mikäviinit (vitamiinit), pekoniauto (betoniauto) ja että hälyttää pois. Hälyttää pois siis siten, että esim. isä hälyttää mörön pois eteisestä.

Hupaisaa.

Olen lueskellut Universal Grammarista, jonka pitäisi siis olla se "language instinct", jonka perusteella lapsi oppii puhumaan. Siis synnynnäinen vaistomainen tapa hahmottaa input, ja muodostaa siitä kieli.

Ei se vielä ole oikein auennut, että mitään osaisin mullistavaa kertoa. Eikä se edes ole minua vielä viekoitellut. Laitoin tilaukseen Steven Pinkerin Language instinctin, ja jos se on yhtään niinkuin Blank Slate, niin eiköhän se ole sen verran innostavaa proosaa, että kuivempi oppikirjakuvaus aiheesta tulee luettua siihen päälle vain.

Nuo kummitytön virheet on toki lausumiseen ja kuulemiseen liittyviä, mutta varmaan kertovat jotain siitä, miten uusia sanoja opitaan ymmärtämään. Hälyttämisen outo käyttökin nopeasti karsiutuu pois, ja korjaamatta. Voi kuulemma hidastaa jopa kielen kehitystä liika korjaaminen. Ei ehkä kuitenkaan sellainen, että toistaa oikean muodon osoittaen ymmärtävänsä. Mutta tuskin sellainenkaan korjaaminen auttaa.

Nyt menee taas myyttien puolelle, kun pitää ulkomuistista (tai ei pidä, mutta ei jaksa tarkistaa, kun sivua en laittanut ylös), mutta lapsi oppii 9 sanaa päivässä. Se on siis keskimääräinen sanaston oppimistahti, kun tietyssä ajassa saavutetaan se aikuisen sanavarasto.

Saturday, April 03, 2010

Inequality

I gave birth to 13 children. Now see how the world is making them suffer by not offering them enough economic opportunities to prosper and have 13 children themselves.

Skills, credentials and neither

I tend to think of majors in science, math, and engineering as having obtained skills, majors in education have obtained credentials, and majors in business, social science, and humanities as having obtained neither. That is a gross over-generalization, of course.


I really like Arnold Kling's rants.

Friday, April 02, 2010

UK is a weird country.

Gordon Brown Says Immigrants Who Do Not Respect Way of Life and Honor Values of England Not Welcome; So What Are Those Values? | Popehat

Halla-aho on käyttänyt sanaa hirmuteko!

Jussi Halla-ahon kirjotuksiin törmäsin Muhammed-pilakuvakohun aikana. Siihen asti olin paperilehtien lukija, mutta muslimit onnistuivat yllättämään minut naurettavuudellaan ja sitten joidenkin nettikeskusteluiden linkkien kautta luin Halla-ahoa.

Sittemmin hänestä on kasvanut melkoinen ilmiö.

Tätä kirjoitan vain, kun on hupaisaa, kun Jussi Halla-aho kirjoittaa tekevänsä mitä tahansa lastensa puolesta, niin syntyy koko joukko kirjoituksia, joissa tuomitaan se, että Halla-aho on taas tuollatavoin kannustanut ihmisiä joukkotuhontaan.

Halla-aho kirjoittaa omalla sivustollaan, ja sieltä voi seurata linkkejä, joista löytää alkuperäisen kirjoituksen ja reaktiot siihen.

http://www.halla-aho.com/scripta/kavalat_piiloviestit.html

Tuesday, March 30, 2010

Pitäisi valita helppo elämä

Voi tätä turmiollista kunnianhimoa. Tai mitä lienee tärkeyden tunteen tavoittelua. Kun opinnot tyssäsivät ennen alkamistaan tuossa alkuperäisessä opinaiheessa (ja jumiutuneet ovat aina uudelleenkäynnistykset nopeasti ja katkerasti), niin vieläkin katselen vain jotain yliopistotutkintoja, joihin on vaikea päästä, joita olisi minulle raskasta opiskella ja joissa pärjääminen olisi mahdottoman työn takana. Ja se pärjääminen ei ikinä tuottaisi tärkeyden tunteita.

Keskinkertaisuutensa pitäisi syleillen hyväksyä. Ja kaikki olisi parempaa, jos nyt vain söisin kunniani, ja opiskelisin jonkun taidon, jonka opiskelu olisi minulle helppoa, ja jonka käyttäminenkin olisi helppoa. Tuottaisi tyytymystä tehdystä työstä, vielä ennen kuin automaatio vie toimeentulon. Saisi toimeentuloa, vapaa-ajalla voisi lukea ehkä romaaneja, tai katsella vain jääkiekko-otteluita.

My best friend in 20 years will be a Spambot

The first applications of Near human level artificial intelligence most people will encounter will probably be spam.

I, for one, welcome our new spambot overlords. I won't be picky, when I start getting interesting contributions in the comment section from spambots. There will be better and better spambots, and the newest and cleverest, and most friendly spambot will instantly become everyone's best friend, teacher and lover.

So how many years it will take, before you have your most meaningful discussions with a friendly and charming spambot? 10, 20, 30? Or will the world end before that? You don't need to impress your human peers, You only want to buy De Beers Diamonds to impress the spambot.

Saturday, March 27, 2010

The most obnoxious blogger in the world

I haven't read a lot of Marginal Revolution nor Armed And Dangerous, but I'm sure, that I know who is the most obnoxious blogger in the world. I don't even know what obnoxious mean, but I decide that ESR is whatever that is.

Googlehaulla ei lammiteta teekuppeja,

Koska ainakin minulle jostain menneen ajan uutisoinnista on jaanyt sellainen virheellinen mielikuva, etta yksi Googlaus eli hakeminen veisi runsaasti energiaa, ainakin teepannun kiehauttamisen verran, niin linkitetaanpa juttu, jossa selitetaan, ettei se ollenkaan pida paikkaansa.

In fact, in the time it takes to do a Google search, your own personal computer will use more energy than Google uses to answer your query.


Uutinen oli siis virheellinen. Korjaus jos julkaistiinkin, niin se ei suurinta osaa tavoittanut. Vahinko tapahtui, mielikuva jai elamaan, vaikka minunkin mieleeni. Kannattaa siis tarkistella ja kun huomaa paassaan toistelleensa jotain virhefaktaa, niin kannattaa siita mainita muillekin, jotka saattavat olla samojen harhojen kourissa.

Friday, March 26, 2010

Liikennevahinkoni: jäin eloon, onneksi

Ajoin siskon autolla moottoritietä. Sitten tuntui että auto ei
käyttäydy, korjasin ratilla ja hups auto meni kuperkeikan ja pysähtyi.
Olin elossa. Olin penkassa. Tien viereen pysähtyi autoja. Nolotti.
Olin sekaisin, mitä pitää tehdä. Olin tuhonnut arvokasta pääomaa, en
pääsisi hoitamaan lapsia.

no myöhemmin tuli kaikkia vilkkuvaloautoja. Poliisi, palokunta,
lääkäriauto ja ambulanssi. Halusivat viedä minut kokeisiin. Ei
tuntunut että olisin tarvinnut. Kaikki tuntui normaalilta. Mutta ei
näistä tiedä. Annan esimerkin. Liikennevahingossa tietokoneeni oli
repussa. ( on vaarallista pitää painavia irtoesineitä autossa. Älä tee
niin) reilusti onnettomuuden jälkeen tarkistin, että toimiiko kone. se
oli kunnossa. Mutta nyt kun illalla pääsin kotiin, niin kone ei enää
toimikaan. Ensivaikutelma pettää. Voi olla rikki,vaikkei siltä
vaikuta. Tarkistus on hyvästä. Ehkä se verikoe ja keuhkoröntgen jonka
sain ei ollut edes riittävä. Olisinko halunnut enemmän jos itse
maksaisin?

Thursday, March 25, 2010

European welfare systems doomed?

Interesting quote

Within ten years, it is more likely that the U.S. will have a European-style welfare system than it is that the European welfare systems will still be intact.


That is from Arnold Kling's blogpost What is Special about Greece?

Wednesday, March 24, 2010

longer you wait, the longer you will be waiting

Now I will quote directly from Nassim Nicholas Taleb's book Black Swan. I trust these numbers, because he wrote them. They gave me something to think about. Maybe you have read it long before me, but nevertheless here is the quote. I hope it will induce some of you to read this book:

In a developed country a newborn female is expected to die die at aroudn 79, according to insurance tables. When she reaches her 79th birthday, her life expectancy, assuming she is in typical health, is another 10 years. At the age of 90 , she should have another 4,7 years to go. At the age of 100, 2.5 years. At the age of 119 if she miraculously lives that long, she should have about nine months left.

Let's say a project is expected to terminate in 79 days, the same expectation in days as the newborn female has in years. On the 79th , if the project is not finished, it will be expected to take another 25 days to complete. But on the 90th day, if the project is still not completed, it should have about 58 days to go. On the 100th, it should have 89 days to go. On the 119th, it should have an extra 149 days. On day 600, if the project is not done, you will be expected to need extra 1590 days. As you see, the longer you wait, the longer you will be expected to wait.



That is remind's me of Tommi Liimatta's comic, where someone waiting at the restaurant notices, that the probability that one waited, will arrive just now increases steadily, until it suddenly starts to to decrease rapidly. So it probably will tell you something about yourself, if you are still waiting after 20 minutes.

Tuesday, March 16, 2010

Iltakirjoitus mediamaksusta ja veroista

Uskon, että kohta puoliin Ylen rahoitus siirtyy budjettiin. Itse toivoisin mediamaksua, mutta sellaista, joka menisi per äänioikeutettu, ei talouksien mukaan. Mediamaksu olisi toisi sen selkeästi esille miten paljon kollektiivisesti haluttu palvelu maksaa. Siitä parista sadasta eurosta nousisi äläkkä, mutta se äläkkä olisi ansaittu. Ei pitäisi aina vaan voida pistää budjettirahoitukseen ja siirtää sinne, että rikkaat kyllä maksaa.

Köyhille voisi antaa apua. Osa vapaaehtoisesti, ja sitten voitaisiin miettiä, että kuinka köyhiä pitää mediamaksun maksussa tukea. Kun summa on tiedossa niin rankaisuverolappuja rikkaille, että maksa meille nyt 5000€, että köyhät eivät kurjistu.

Tämä kaikki pitäisi tehdä avoimesti ja selkeästi edes tämän kerran, niin tulisi se selkeä kuva siitä, mitä se vaatii, että kaikki ihanat palvelut saadaan maksettua.

Kaikista paras olisi, jos kaikki maksut menisi lähtökohtaisesti tasan. Tulisi koulumaksua ja terveydenhuoltomaksua. Jokainen saisi selkeän kuvan siitä, paljonko hyvinvointiyhteiskunta maksaa ja pystyykö omilla tuloillaan edes omaa osaansa maksamaan. Tulonsiirrot eivät olisi piilotettuja. Mieluiten jopa niin, että tulonsiirtoa tarvitsevat kävisivät allekirjoittamassa niitä verolaskuja, joita rikkaille lähetettäisiin.

Ymmärrän, että moni tarvitsee apua, ja minäkin elän ihan vain muiden siivellä, mutta jos todella tarvitsee toisilta apua, niin sitä pitäisi rehellisesti omalla nimellä pyytää (tai vaatia, kun kieltäytyäkään ei saa) kun menee toisen kukkarolle. Voitot jakautuu vähän sattumalla ja epäoikeudenmukaisesti samoin kuin syntymän lahjat, mutta se ei muuta sitä, että joku ei saa päättää mihin keräämänsä käyttää. Kaikki oikeudet ovat toisille velvollisuuksia, ja jos ottaa oikeudekseen sitä ja tätä ihmisarvoisen elämän edellytystä, niin pitää myös muistaa, että jonkun velvollisuudeksi lankeaa maksamista. Pitää olla kiitollinen niille, jotka ovat menestyneet, jotka jakavat omastaan.

Thursday, March 11, 2010

Changes fit inside the margin of error. Do they tell anything?

All the cool kids are Bayesians I. And I want to be too. I tried to read the article I'm linking to about a year ago, but then gave up, I'm not very persistent. But now I have a question, that I can't answer:

There are two containers: container A and container B. Each contain 1 million balls (not that it necessarily matters). From each 1000 random balls are taken. Of the thousand balls from container A 205 were red. From 1000 balls from container B 213 were red. After counting we put all the balls back into the container of their origin.

Then we repeat i.e. take thousand random balls from each container. How likely it is that also this time the sample from container B contains more red balls than the sample from container A?

I'm wondering this because finnish tweeter Mediakritiikki was confused by how the journalists don't know statistics, because there was a news article about poll in which all the changes in the results of how popular the parties are fit in to the margin of error, which was 2% in this case. I have complained about the same thing. But of course small changes mean something, but how much. And that I'm trying to find out with my question.

I feel handicapped because my lack of understanding of bayesian theorem, statistics and programming. I need some sort of help-line where I could talk to a mathematics or statistics teacher and get something cleared or at least some directions where to find the answers. I wanted to write a python program which would have had created similar situations, that I could have bet on, to see if I understand anything.

One way I would approach this is by finding out the confidence level, that I could have with such small differences with same sample size. But I don't think that is fruitful. I bet there is a simple answer. If someone could tell me how to get there I would be grateful.

Wednesday, March 10, 2010

Hajamielisyydestäni

Olen hajamielinen. Katsoin puhelinta, joka kysyi, haluanko tallentaa vai en. Kyllä vai ei? Katsoin vain puhelinta, mutta en oikein tajunnut kysymystä tai vastauksia ja painoin lopulta oikeanpuolimmaista näppäin (koska sitä yleensä painetaan toimiessa), joka oli siis ei, ja lataamani mp3 jäi tallentamatta. Siitä jäi mieleen vain tuo hetki. Se tyhjä tuijotus, jossa jotenkin lukee, mutta ei aivan tajua Kyllän ja Ein merkitystä, eikä pysty tuomaan mieleensä, että mitä on tekemässä ja mitä pitäisi vastata. Vasta jälkeen päin sitten tajusin, että ei. Ei mennyt oikein.

Sama ilmiö, kuin kelloa katsoessa unohtaa selvittää paljonko se kello on, tai ei edes unohda, mutta katsoo vain, eikä saa päätään tekemään sitä, mitä se vaatii, että ymmärtäisi mitä se kello viestittää.

Did I cause the depression?

Though my income is small, I try to invest a small amount every month. Mainly just to form a habit. And as it goes from my bank account automatically I don't really even notice that I have less money to use. I don't keep track of my personal finances as carefully as I should.

But lately I've been wondering, am I doing the wrong thing. Did I cause the depression?

Cause I don't really know, but I imagine, that I put my money to fund that employs a fund manager. The manager invests in things he think are good deals and that comply with some predetermined principles and rules that fund has. So in my case the fund invests in Russia.

But what are the incentives that I give to the guy who actually does the investing. His salary is probably dependent on how well the fund does. His incentives are not the same as mine. He wants to find high earnings to get bonuses and stuff. If the investments fail, as they did in 2008 he doesn't lose his money, he loses his job and my money. And he has almost no incentive to be prepared for any black swans. So people investing like me really caused the bubble and the depression.

I probably don't make much sense, but this is the kind of thinking that my limited and deranged ideas about economics and investing produce in my head. I just wanted to share.

Tuesday, March 09, 2010

Opiskelijaruokapaneeli on esimerkki demokraattisen päätöksenteon sopimattomuudesta

Sain facebookin kautta kutsun osallistua opiskelijaruokapaneeliin, jossa keskustelemassa on YTHS, Uniresta ja opiskelijoiden edustajat.

Ilmeisesti tarkoitus on keskustella opiskelijaravintoloiden tarjonnasta. Sen käsityksen saan tapahtuman facebook sivujen keskustelusta ja Unirestan osallistumisesta.

Joku vaatii, että pitää saada kaksi lasia maitoa ja viisi palaa leipää. Ilmeisesti on myös tarkoitus keskustella, että onko ruoka tarpeeksi hyvää.

Itse en pääse sinne, koska on oikeaa tekemistä. Jos ruuasta päätöksenteko tehdään todella paneelien ja asiantuntijoiden pohjalta, niin ollaan pielessä. Ei kahta lasia maitoa saa sillä, että menee paneeliin sitä vaatimaan, vaan sillä, että valitsee ravintolan sen mukaan, missä tarjotaan sitä mitä haluaa.

Toki sitä estää, että byrokratian on hyväksyttävä ravintolat, jotka saavat valtion ruokatukea, ja vuokratukea yliopistolta. Ravintolan ei pidä enää vastata asiakkaiden tarpeisiin, vaan täyttää byrokratian vaatimukset. Kaikki opiskelijaravintolat kuuluvatkin isoihin ruokaketjuihin. Unirestaan, Sodexhoon ja Amicaan. Taas yksi esimerkki, miten säätely auttaa isoja yrityksiä.

Esitän taas toiveeni, että jos ruokatukea aiotaan maksaa, niin maksettaisiin suoraan opiskelijoille. Jos korkeakouluopiskelijat eivät osaa valita mitä syövät, niin kuka osaa. Pitäisikö kaikkien ruokailua säädellä tukemalla hyväksyttyjä ravintoloita, joiden täytyy sopeutua asiantuntijoiden määrittämiin normeihin.

Mind control by TV.  Channel decides urinating schedule?



Canadian national sport is synchronized flushing. The graph shows the water consumption in Edmonton during Olympic Hockey finals. Very cool. The graph is from here

I bet this will be in every future Canadian nationalisation tests. They'll show you the graph and date, and you must come up with some explanation what could cause this anomaly.



Jähmeydestä ja edistyksen mahdollisuuksista

Ihmiset ovat todella jähmeitä. Todella nopeat mahdolliset muutokset yhteiskunnan järjestäytymiseen ovat mahdollisia nyt ja koko ajan kasvavalla vauhdilla, mutta vaikeaa on tietää, kuinka jähmeitä ihmiset ovat tapoihinsa, kuinka jähmeitä tarttumaan uusiin tapoihin tehdä.

Kohta kaikilla on älypuhelimet taskuissaan. Ne tietävät, missä henkilö on, ja mihin menossa. Olisi äärimmäisen tehokasta, että reitit voitaisiin yhdistää, siihen samaan tyyliin, kun olen saanut kyydin Ouluun lukioluokkakaverin isän kyydillä, kun tuli puheeksi, että olen menossa samaan suuntaan. Kyyti mahdollistui, vaikkemme tunteneet toisiamme. Riitti yhteinen määränpää ja tiedon välittyminen. Tälläinen kuitenkin on harvinaista, mutta olisi paljon yleisempää, jos voisi reaaliaikaisesti netissä etsiä yhteneviä reittejä. Ja miksi se ei olisi jo nyt mahdollista, siis teknologian puolesta, mutta palvelut ja verkostot eivät vielä toimi.

Toki lakikin taitaa olla vastaan, kun takseja ja julkista liikennettä säädellään ankarasti. Toiveeni olisikin ettei säädeltäisi. Toinen toiveeni on, etteivät ihmiset olisi jähmeitä. Luotettavuuden testaamiseenkin informaation kulku antaa koko ajan ihan uudenlaisia mahdollisuuksia ja ratkaisuja. On niin järkyttävästi tehoja ottamatta irti nykyisestä teknologiasta, eikä niitä ehdikään kun kaikki kehittyy niin nopeasti.

Mutta jähmeyden muuttamista jouhevuudeksi pitäisi kannustaa. Tai ainakin epä-estää. Uudet tavat tehdä kaikkia hyödyttäviä vaihtokauppoja ja yhteistyötä epäilyttävät, koska epäilyttää laillisuus, ja miten yrityksen saa järjestää, mistä maksuja saa ottaa, ja mikä ennustamaton byrokratia tulee vastaan. Mutta eniten esteenä taitaa olla jähmeys.

Olen vain koko päivän miettinyt asioita, miten asioita voisi tehdä paremmin ja uudella tavalla, nyt kun tieto halpenee ja se kulkee nopeasti. Joku kuitenkin estää tai muuten se olisi jo tehty. Se on se minun efficient market hypothesis . Vaikka eivät taida paikalliset markkinat käytännön asioissa olla kovin tehokkaita, siivuja olisi tarjolla ahkeralle ja neuvokkaalle.

Monday, March 08, 2010

Tukki-joe ja Seinä-joe ja muut kuolleet ammatit

Kävin tänään keskustelua. Keski-ikäinen keskustelukumppanini piti mahdottomana, että siivous voitaisiin automatisoida kokonaan. Kuskittomiin autoihin hän uskoi yhtä vähän. Mutta maailma on kovasti muuttunutminun vanhempien ja isovanhempien maailmasta. Ja se muuttuu kiihtyvään tahtiin. Ne laskentatehot ja ohjelmat, jotka mahdollistaa autojen kulun ilman kuskeja halpenevat huimaa vauhtia. Siirtymävaihe tulee olemaan vaikea, mutta kohta senkin kanssa pitää tulla toimeen. Ja loistavaahan se tulee olemaan. 

Tämä tuli nyt vain mieleen, kun selailin Carpe Diemin kautta löytämääni slide showta menneen maailman ammateista. 

Autonkuljettajat tulevat olemaan ihan pian yhtä hassu ajatus, kuin hissikuskit. Huomattavaa on myös, että opin siitä uuden sanan: Tukkijätkä on river driver tai river pig. Ei siis Tukki-Joe, niinkuin usein virheellisesti luullaan. 
...

Sama keskustelu käväisi myös kierrättämisen järkevyydessä. Minulla on sellainen ennakkoluulo, ettei siihen paljoa kannata aikaansa tuhlata. Hyötykäyttöön saadaan pääasiassa vain metallit. Kompostointi on ärsyttävää. Minua kyllä kiinnostaa ajatus jätemyllyistä ja sitten eloperäisen aineksen mädättämisestä, mutta ehkä sekin on vain sellainen kivalta kuullostava ajatus, joka on aivan taloudellisesti käyttökelvoton tuhlurijuttu. 

Sunday, March 07, 2010

Demarinuorten puheenjohtaja H Valimaki vastustaa avoimuutta paatoksenteossa

Demarinuorten puheenjohtaja Heta Valimaki arvostelee Rosa Merilaisen uuden kirjan Valtio. En ole lukenut Merilaisen kirjaa.

Arvostelussa on kappale>

Sen sijaan en pida jvrkevana ajatusta eduskunnan valiokuntien kokouksen muuttamisesta julkisiksi. Julkiset valiokuntakeskustelut korostaisivvat poliitikkojen patemisen tarvetta, asioihin paneutumisen kustannuksella


Mina uskon taten>
Jos valiokuntakeskustelut olisivat julkisia, niita lukisi paaasiassa toimittajat, jotka etsisivat epasuosittuja lausumia. Ne voisivat tehda keskusteluista varovaisempia. Julkisuus muuttaisi kannusteita, mutta minulle ei ole selvaa etta huonompaan suuntaan. Valimaki pelkaa patemista, eli ilmeisesti sita, etta poliitikot kosiskelisivat kansansuosiota. Mutta Valimaki on demokraatti. Eiko paatosten pitaisi nimenomaan tulla kansan mielipiteen mukaan. Julkisuus lisaa vastuunottamista sanoistaan. Sita voidaan ehka pelata, jos valiokunnat taytetaan ihmisilla jotka ovat puoluejohdon ohjattavissa tai hyvavelikerhojen asiantoimittajia. Mutta en usko, etta poliittisen paatoksenteon julkisuus olisi mitenkaan pahasta.

Demari Valimaki pelkaa kansan tyhmyytta, etta se tekee vaarat paatokset, jos saa tietaa totuuden. Voihan se olla aiheellinen pelko, mutta toivoisin, etta Valimaki kertoisi mielipiteestaan enemman. Miksi siis paatoksenteon avoimuus onkaan pahasta_

Iltalehden Isokalliolla on hyvia kolumneja

Pistan vain pari linkkia. Markus Janssonin blogin kautta luin ensin taman sykahdyttavan Iltalehden kolumnin by Kalle Isokallio. Onko Isokallio vain alarmisti, vai mita pitaisi ajatella kaikesta siita uhkakuvamaalailusta mita suomalaiseen talouteen kuuluu.

Samalla luin Isokallion kirjoituksen ydinvoimasta. Sita tarvitaan. Minua kiinnostaa vasta/argumentitkin, mika pelottaa ydinvoimassa. Se ei oikeasti ole uraanin hinta, vaan sateily, mutta kuinka pelottavaa se on ja kuinka hyvaa on sahko. Keskustelun pitaisi osua siihen.
....
Ubuntu on kylla aika hankala tamanhetkisen kasitykseni mukaan. Dvdt ei pelaa.

Husein ja Halla\aho kirjoittelevat, ubuntu ei pelaa taysin

Mitas tassa on tapahtunut taas. Kirjoitin viimeksi Halla ahon leikkiin ryhdysta. Husein Muhamed on nakojaan kirjoittanut vastineen J HAn vaalitiedotteeseen. Sen huomasin Halla/ahon vastineesta.

Halla/ahon tyyli saa kylla minut vakuuttuneeksi, etta jotain asiaa miehella on. Molemmat puolet taitaa vahan koittaa liioitella oman asemansa vahvuutta. Tai ehka oletan vain niin, ja kun toinen koittaa tuottaa vaan totuuden, niin siirrankin arviotani vaaran suuntaan, koskan oletan liioittelutaipumuksen.

Vaittely tuntuu vahan hankalalta. Husein kertoo, etta Halla/aho on jo vetaytynyt debatista bloginsa lisayksissa, ja linkkaa hommaforumin kommenttiin. Halla/ahon liikkeista on tosiaan vaikea saada selvaa, etta missa han vastaa ja vaikuttaa. en tieda onko blogiteksti jalkeen vai ennen Huseinin vaitetta vetaytymisesta, ainakin Huseinin pitaisi kommentoida tata vastausta hanen kirjoitukseensa, ennenkuin voi vaittaa etta keskustelu on lopetettu kesken toisten taholta.

Suomeenkin tarvittaisiin blogginheadsin kaltaisia rohkeita vaittelyareenoja, joissa voisi kunnioittavasti ja hyvassa hengessa keskustella siita mista erilaiset nakemykset kumpuaa.
....

Ubuntun kanssa on ongelmia, kuten tekstista huomaa. nappaimistoasetteluja ja kieliasetuksia olen koittanut varkata yksinkertaisella tasolla, mutta jostain syysta aina tulee ongelmia. Monesti katoaa nuo umlautti aat ja oot ja monet muut suomalaisen nappaimiston jutut. ja toisaalta monesti katoaa kaikki ymmarrettavat kirjaimet, ja tulee niin aantamisohjekirjaimia. enka tieda mista on kyse, vaikka varmaan syy on omani. se paha on ubuntussa. syy on aina oma, ei bill gatesin.

Friday, March 05, 2010

Sekavia mietteitä maahanmuutosta

Jussi Halla-aho on julkaissut vaalitiedotteen kun on ruvennut Perussuomalaisten eduskuntavaaliehokkaaksi. Tiedotteen ensimmäinen osa teki minuun taas vaikutuksen: näinkö tosiaan on löysällä maahanmuttoasiat suomessa. Halla-ahon muotoilu antaa sellaisen käsityksen, vaikka epäselväksi jää ongelman suuruus. Mutta toki on selvää, että jos tapauskohtaisesti ja inhimillisesti katsoo yksittäisiä tapauksia ja on armollinen, niin maahan riittää tulijoita niin isoksi ja kauheaksi ongelmaksi saakka. Nyt ongelmat on vielä pieniä, mutta muuttaahaan maahanmuutto montaa asiaa. Ja potentiaalisesti se uhkaa kulttuuria. Luottamus vähenee, yhteenkuuluvuuden tunne pienenee. Sosiaalidemokraattisen hyvinvointivaltion ehtona on kansallisvaltio.

Etelä-afrikassa tutkimuksen mukaan joka neljäs mies on raiskannut, ja puolet raiskanneista on raiskannut useammin kuin kerran. Jos suomeen muuttaa joukko etelä-afrikkalaisia miehiä, niin he eivät raiskaa yhtä paljon kuin kotimaassan, niin luulen, mutta raiskausten määrä luultavasti kasvaisi ja he olisivat omalla mielipiteellään heikentämässä raiskauksen vastaista kansanmielipidettä.

Niin. Jos raiskausten määrä puolittuisi jos raiskaaja muuttaa Suomeen. Mutta sellaista kokonaishyvää kasvattavaa maahanmuuttoa emme halua. Tämä periaate pätee moneen muuhunkin asiaan.

Väyrystä kritisoitiin, kun tämä ei ottaisi kongolaisia, kun he kotoutuvat huonommin. En tiedä kritisoitiinko sitä, että piti kongolaisia huonompana, vai sitä, että ei ottaisi huonompia. Uskon, että kongolaiset on huonompia Suomelle ja rasittavat suomen humanitaarisen maahanmuuton kestokykyä enemmän kuin vaikka burmalaiset. Enemmän voimme pelastaa burmalaisia, kuin kongolaisia.

Olenko minä tai ovatko suomalaiset sitten kauhean kiinnostuneita pelastamisesta. En usko. Ketään ei hirveästi haluta mennä auttamaan tai hakemaan pois. Suurin osa hankalista maahanmuuttajista tulee itse. He ovat niin vaikeista oloista, ettei heitä kehtaa heittää takaisinkaan, jääkööt Suomeen, se on inhimillistä. Säälimme niitä, jotka tuovat kurjuutensa näkyville, paikoilleen jäävät on helppo unohtaa. Toki sitten kun kurjuutensa näyttäjiä ja avunpyytäjiä on tarpeeksi, niin emme sääli enää ketään. Käsittääkseni monet Intian kävijät ovat kokeneet sitä ahdistusta.

Emme tahdo kohdata sitä tunnetta kun auttamisenhalumme loppuu. Mitä en enää uhraa yhteiseksi hyväksi? Minun ratkaisuni tähän kurjaan rajan vetämiseen on ollut sikäli kurja, että olen tosi haluton antamaan ikinä mitään. Se on toki omalle taloudelle edullinen ratkaisu ja helppo kun ei joudu miettimään missä raja menee. Feissareiden kulta-aika saattaa olla jo ohi. Enää ei kukaan pysähdy, ja on joku raja moneenko tekeväisyyteen menee kuukausimaksua. Kun kaikki tulee pyytämään, niin enää kukaan ei saa.

Ennakkoluuloja romukoppaan

Suomen punaisen ristin kampanja kehottaa meitä hylkäämän ennakkoluulomme. Suurin osa haasteeseen vastaavista ihmisistä toimittaa sen eleenä, joka ei merkitse mitään. He hylkäävät ennakkoluulon, jota heillä ei ole. Omat ennakkoluulot ovat rakkaita.

Mutta minäpä hylkään nyt oman rakkaan ennakkoluuloni, jonka kanssa olen elänyt aina lukiosta asti, uskoen sen olevan tosi. Hylkään siis ennakkoluuloni, ettei c-vitamiini auta flunssaista. Vaikuttaa siltä, että se todellakin vaikuttaa ja nimenomaan vaikuttaa flunssan aikana. Eli siitä vaan finrexiniä juomaan sun muuta. Flunssaa c-vitamiinitabletit ei kauheasti estä, koska suurin osa saa tarpeeksi, mutta monille miehille ja pojille c-vitamiini voisi olla avuksi:

The average vitamin C intake has been rather low in the UK and plasma vitamin C concentrations are in general lower in males than in females. In four studies with British females vitamin C supplementation had no marked effect on common cold incidence (pooled RR 0·95; 95% CI 0·86, 1·04). However, in four studies with British male schoolchildren and students a statistically highly significant reduction in common cold incidence was found in groups supplemented with vitamin C (pooled RR 0·70; 95% CI 0·60, 0·81). Thus, these studies with British males indicate that vitamin C intake has physiological effects on susceptibility to common cold infections, although the effect seems quantitatively meaningful only in limited groups of people and is not very large.


Pyydän anteeksi, koska olen monesti väärällä tiedolla viisastellut ja johtanut monia harhaan. Onneksi ihmiset eivät ota juttujani kovin vakavasti. He pysyvät ennakkoluuloissaan. Olen pahoillani. Omia käsityksiään pitäisi useammin tarkistaa yksinkertaisilla googlauksilla.

Thursday, March 04, 2010

I see electricity generated in three different ways


I live in a cool place, cause I can see three different electricity generating ways from my window. There are wind turbines whirling (at least some of them some of the time), peat-fired power plant, and a hydroelectric dam (well i can't really see the dam, but it's right there behind the buildings. )

They all claim to be the desired new ecological renewable energy. Some people complain about the view harming effects of wind turbines, but in Oulu they are centrally placed to create Image of Oulu as new technology green supervillage.

Via Coyote blog comments I found this article making the case, that wind power is really troublesome, and No solution to anything. I don't know. I have anti-wind bias, probably mostly due my curmudgeonry and the unfounded believe, held by many (and which I find rather annoying), that we can just abandon both coal and nuclear power, if we just want and demand wind power.

Hydroelectric dams are praised by everyone as long as we are not building any new ones. Peat I find problematic. Is it a renewable or not? And does it matter. If wetlands are going to release a lot of methane and carbon dioxide even when we do nothing to them, maybe we are better of draining the swamps and collecting the peat. Who has a good take on peat and it's effect. What was the news about the historic spike in methane level caused not by humans, but by wetlands formed when the last ice age ended? And aren't the methane releasing wetlands that are going to form when Siberian permafrost melts one of the positive feedbacks that are going to cause catastrophic warming? My uninformed opinion right now is, that we are better of without the wetlands (the swamps, bogs, peat swamp forests, moors, muskegs, pocosins, mires and whatnots) forming methane and burning the peat for electricity.

I find nuclear energy fascinating. And I would rather have a nuclear power plant to look at from my window, than a peat plant. The air quality is not always the very good in Oulu for a city this size. And people really are afraid of nuclear plants, so maybe my rent would be lower. People are fine with city air quality killing people, but if the same amount of health problems and death would be caused by radiation everyone would go mad with rage against the nulecule breaking machines.

The picture is from wikipedia.

Wednesday, March 03, 2010

Economist superhero Milton Friedman saved Chile from the earthquake destruction.

Monday, March 01, 2010

Evolution is deterministic

Razib and GNXP writes about polar bears, concludes with an interesting thought

"If the polar bear goes extinct today, what will happen when the next Ice Age opens up more opportunities? Likely the "polar bear" will reappear, assuming that human intervention does not forestall such evolutionary responses. In fact there may be an eternal recurrence in the cases of bears and sticklebacks over the past few million years of Ice Ages whereby cold adapted morphs emerge, and go extinct, repeatedly. What would happen if all non-African populations were exterminated? Likely Africans would resettle the rest of the world, and de-pigmentation and Bergmann's would produce lighter populations all around the temperate zones within 10,000 years. The specific details might vary, consider how light skinned populations in Britain and Japan are rather different. It illustrates how evolution is both contingent and deterministic."

First day of Ubuntu

As my trial version of Windows 7 expired today, I changed to Ubuntu. It's been simple thus far, as only thing I've wanted to do is to install Chrome and surf the net.

Spotify seems to be more difficult, and I'm in the process of trying to work it out. I maybe out of my league. I really don't know much about computers and sometimes I'm a bit lazy about finding out and fixing problems. With windows 7 I just sort of gave up with my wireless connection, I didn't get the link working properly and the connection has been iffy. But I've just been using bad connection rather than fixing the problem. I hope that doesn't completely paralyse me with my Ubuntu experience.

Let's see. Some things already work a lot better than previously. But that's probably because I didn't take good care of my computer and had a lot of unnecessary processes running in the backround.

....

P.S. It turned out, that getting spotify up and running wasn't very difficult. I don't really know what i did, but it worked. But the Wine-thing, and then magically everything worked. So far very pleasant first day.
...

And if there is still someone who doesn't have spotify, I have some invites to give.

Saturday, February 27, 2010

Peep Show and ice hockey

Finland's quite extraordinary ice-hockey loss made "Finland" the top worldwide trend on twitter. So something good came out of that.
...

I've been watching Peep Show on youtube. It really is the most observant sitcom I'ven seen. And it is better than any version of the Office. If you haven't seen it I suggest that you do. It will be worthwhile.

Friday, February 26, 2010

The ironing is delicious

Saw a poster advertising an upcoming gig by a band called "Ironica". It's the worst band name I've ever seen.
...

Oulu has fancy electronic timetables for busses, and in busses the electronic screens showing which bus stop is next. The problem is that they rarely work, so you really can't trust them to help you knowing where you are.

Helsinki has a low tech solution instead. They have painted the name of the bus stop to every bus stop, so you can just look out the window and you know which bus stop you are at. And they don't have electronic timetables showing when the next bus is coming, but they just have a printed out timetable that tells when the bus should be at this stop. And it works and is reliable.

P.S. I went to a Greek restaurant today. They seemed to have the soundtrack from the Cheese Shoppe sketch on repeat for their backround music.

Thursday, February 25, 2010

National differences in testicle size and IQ are meaningful

My fourth day of daily blogging.

Finland won Czech Republik in Ice Hockey olympics and made it's way to semifinals. The rest of the games are important, because already Finland has beaten our hated neighbors Russia and Sweden, because they didn't make it to the semifinals.

One of the explanations of finnish Ice-Hockey success is that we have bigger balls than our baltic neighbors: Why do Danes have smaller nuts than Finns—are toxins to blame?
...

I've been listening to a lot of econtalk podcasts. Often they talk about growth and development, and why some countries do better than others. It's depressing that they don't even bring up the hypothesis of Lynn and Vanhanen, that average IQ's might explain a lot of differences in wealth. There is of course many factors and many possible explanations, but shying away from this quite important one, when considering all kinds of other things is just not good.
...

I'm considering to start some kind of small business as a hobby. I'm open to any ideas as to what value to produce and sell easily with small capital investment. I think it could be great fun and educational. Barriers are low if I keep my business small and revenue under 10 000 €

Wednesday, February 24, 2010

Tuhannen vuoden päähän on turha olla huolissaan

En ole huolissani, siitä, että ydinvoimalaitosten jäte on radioaktiivista pitkään (muistelen kyllä, että joku olisi väittänyt, että tuhannen vuoden jälkeen ei radioaktiivisempaa kuin luonnossa esiintyvä uraani), koska tuhannen vuoden päästä elämä on erilaista, ja tuskin perustuu samoihin yhdisteisiin. On tietokoneet ja singulariteetti ennen sitä.

Edistyksen viivästyminen on pelottavampi asia. Ydinvoiman pelottavuudesta en todellakaan ole vakuuttunut, vaikka monet fiksutkin ihmiset ovat. (Tokikin taisi ydinvoiman vastustus korreloida alemman älykkyyden kanssa, jossain tutkimuksessa. Lähteitä en jaksa etsiä, ehkä jos joku kovasti kyseenalaistaa, niin etsitään, että mistä nämä käsitykseni ovat kummunneet.)

Tuesday, February 23, 2010

Err on the side of caution

"Ei vara venettä kaada", mies selitti pelastusveneeseen pyrkijöille.

Monday, February 22, 2010

No one buzzes

I got the inspiration to write, when I heard ( from econtalk ) that Tyler Cowen has blogged daily n years. So now I'm deluding myself, that I will do the same. Starting now.

And now I need something to daily write about. Listening to Econtalk podcast with Paul Buchheit (who invented Gmail and friendfeed) inspired check out friendfeed. I was hoping I could check friends facebook updates, but seems like it is not the case. I would rather be using Buzz, but there is no-one there. Gmail isn't as popular as I thought. My Buzzfeed is anyway the best way to follow me and my various activities in the internet.

But I need more friends to get something out of social networking. I think I also need to take a closer look at twitter and see if I can find something useful in it for me. And if I can get my buzz to receive the twitterers I'm following. (My twitter)

And Yes. That was my day. Econtalk was the most interesting and memorable experience. Tomorrow I plan to listen one ricochet podcast. Let's see if they have anything worthwhile.

Wednesday, February 10, 2010

se kepistä ja porkkanasta tunnettu porkkana

Porkkana roikkuu ongessa hevosen edessä. Porkkanan toivossa hevonen menee eteenpäin. Tarvitaan, että porkkana on tarpeeksi lähellä, että väsynyt hevonen ajattelee sen tavoittelemisen arvoinen. Ei auta selittää hevoselle, että porkkana on kuudentunnin kärrynvetämisen takana. Sitten hevosen pitää olla jatkuvasti niin tyhmä, että se unohtaa, ettei lähesty porkkanaa yhtään, vaan jatkuvasti uskoo porkkanan olevan ihan lähellä

Ihmisille kehitettyjen porkkanoiden pitää olla vastaavia. Jotain, mikä on lähellä, mutta se saavuttaminen ei koskaan tapahdu.